Spannende strijd om het Pikkampioenschap van Bolsward

Zaterdag 20 Januari was het de 3e Zaterdag in Januari  en kenners weten al direct wat er dan staat te gebeuren : Pikkampioenschap in café  ’t Diekje te Bolsward .

(voor de nietkenners: pikken is een oud dobbelspel)

Rond de klok van achten  kwamen de deelnemers  van heinde , ver en Lollum  naar ’t Diekje waar de koffie al klaar stond en het bier koud .

Toen  deelneemster  Bianca bovendien binnenkwam met zelfgemaakte notentaart voor iedereen was het duidelijk , het zou weer een geweldige avond worden!Na het verorberen van deze overheerlijke traktatie  was het duidelijk waar de uitdrukking “dat gaat erin als koek”vandaan kwam.

Het deelnemersveld bestond dit jaar uit 16 deelnemers ,allemaal routiniers.  Stipt acht uur is in Bolsward uiteraard half negen ( + beroemde kwartiertje + uitloop) kon spelleider Ruurd het startschot geven en direct was het enige geluid nog dat van rammelende dobbelstenen en de calls en commentaren. (vooral dat laatste)

De 1e ronde liep nog wat stroef, weinig verassende worpen maar gaande weg nam het aantal spectaculaire worpen en calls toe. Pikken is en blijft een kroegsport en misschien dat het genuttigde bier ook invloed heeft op het spelinzicht en blufgehalte?

Omdat  alle deelnemers ervaren pikkers waren was er niet direct een favouriet aan te wijzen, gaande weg de avond zou wel duidelijk worden wie de finale zou spelen.

Nadat elk ronde weer 2 spelers uitvielen werd rond de klok van enen de finalespelers bekend.

René , Zelina, Malik en Bouke zouden uit gaan maken wie zich pikkampioen 2018 mocht noemen.

Malik viel in de kwartfinale af , Zelina in de halve finale. De finale werd zodoende  een familiestrijd tussen Bouke en René.

Zoals een goede finale betaamt werd het tot het laatste moment spannend . Bij een setstand van 1-1 kwam het in de laatste set  op de laatste steen aan.  En zowaar,  vorig jaar als eerste naar huis, dit jaar eerste plaats!   René mag zich pikkampioen 2018 noemen! Hulde.

Uitslag: 1e  René  2e Bouke 3eZelina  4e Malik

Wie meer wil weten over dit fascinerende dobbelspel met bijbehorend jargon kan zich melden  in ’t Diekje aan de bar bij Ruurd.  Onder het genot van een biertje, fris of echte Diekje koffie legt hij je enthousiast de spelregels uit.

Op de foto vlnr Bouke , Rene , Zelina

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.