Spannende strijd bij pikkampioenschappen 't Diekje

Zaterdag 16 januari was het de 3e Zaterdag in januari en kenners weten al direct wat er dan staat te gebeuren : Pikkampioenschap in café ’t Diekje te Bolsward. (voor de niet kenners: pikken is een oud dobbelspel)

Wind, hagel en ijzel trotserend begaven de deelnemers zich rond de klok van achten naar ’t Diekje Eenmaal binnen in de warmte werden de geleden ontberingen al gauw vergeten. Als vanouds stond de vertrouwde gestalte van Ruurd achter de bar en die had alles weer prima voorbereid.

De koffie stond klaar, de kachel was opgestookt, het bier was koud, kortom , alle ingrediënten voor een stevig avondje pikken waren aanwezig. Toen deelneemster Bianca bovendien binnenkwam met zelfgemaakte gevulde koeken voor iedereen was het duidelijk , het zou weer een geweldige avond worden! Na het verorberen van deze overheerlijke traktatie was het duidelijk waar de uitdrukking “dat gaat erin als koek”vandaan kwam.

Het deelnemersveld bestond dit jaar uit 22 deelnemers (15 heren, 7 dames),bijna allemaal routiniers. Er was slechts 1 nieuwkomer die in de voorgaande week nog door zijn vrouw (ervaren pikster) op de hoogte van de regels en tactieken was gebracht . Daarbij was hij (vlgs zeggen)een aantal malen door haar in oefenpartijtjes kansloos ingemaakt. Dat een slechte generale soms een goede uitvoering betekent zou later op de avond wel blijken.
Even na achten (Bolswarder kwartiertje +) kon spelleider Ruurd het startschot geven en direct was het enige geluid nog dat van rammelende dobbelstenen en de calls en commentaren.

De 1e ronde liep nog wat stroef, weinig verrassende worpen maar gaande weg nam het aantal spectaculaire worpen en calls toe. Pikken is en blijft een kroegsport en misschien dat het genuttigde bier ook invloed heeft op het spelinzicht en blufgehalte?
Direct na de 1e ronde zouden Wietse en Sylvia al naar huis gekund hebben (net als Peter)maar gezien de stemming bleven ze toch maar tot het einde van de wedstrijd. Sportief naar de mede deelnemers. Nieuwkomer Siebren haalde het verrassend tot de 5e ronde.
Titelverdediger Malik Haalde dit jaar de eindronde niet, hij sneuvelde in de 6e ronde, vlak voor de finale ronde . Deze finalepartij ging tussen Arjen , Jens , Ton en Evelyn
Even leek het erop dat het eindspel een broederstrijd tussen Jens en Arjen zou worden maar Evelyn gooide roet in Jens zijn eten . Om twee uur begon de beslissende strijd tussen Arjen en Evelyn.

Onder grote publieke belangstelling en zelfs af en toe doodse stilte (!) wist Arjen de 1e prijs in de wacht te slepen. Hij mag zich pikkampioen 2016 noemen.
Evelyn werd 2e , Jens 3e en Ton 4e,

Pechvogel van de avond was Rosalie, iedere keer als ze een straat gooide (en dat deed ze een paar keer) was ze de pineut. En dit terwijl een straat normaliter goed is voor een draai! Opvallend was wel dat ze alle keren dat dit gebeurde in de buurt van Boba zat die haar royaal voorzag van verkeerde informatie.
Wie meer wil weten over dit fascinerende dobbelspel met bijbehorend jargon kan zich melden in ’t Diekje aan de bar bij Ruurd. Hij legt je graag de spelregels uit en wie weet is hij bereid je naar Pikkampioen 2017 te coachen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.