Spaans bezoek op Marne College

Van 11 tot en met 18 mei heeft het Marne College weer buitenlandse gasten. In het kader van het Comenius uitwisselingsproject komen 22 leerlingen uit het Spaanse Luanco naar Bolsward om de verschillen tussen Nederland en Spanje en Friesland en Asturias te ontdekken.

Dit is het tegenbezoek, vorig jaar zijn de Bolswarder leerlingen van nu klas 4 vwo- tweetalig, op bezoek geweest in Noord Spanje. De Spaanse uitwisselingsstudenten komen hier onder andere lessen volgen, met als een van de hoogtepunt en een mini-conferentie die geheel georganiseerd is door de Marne leerlingen over verschillende Europese vraagstukken en dilemma’s. De conferentie ‘What about Europe?’ staat gepland op woensdagmiddag 13 mei van 16.00 -18.00 uur. Hierbij zijn ook politici uit de gemeente Súd-West Fryslân uitgenodigd. Belangstellenden zijn van harte welkom in de kantine van Schoolstraat 1. Naast lessen en een conferentie, staan er voor de leerlingen onder andere een excursie naar Amsterdam – voor de nodige cultuur – en Ameland – voor het natuurschoon op de Wadden- op het programma.

Een van de belangrijkste doelen van het tweejarige Comeniusproject is om leerlingen in Europa met elkaar en elkaars taal en cultuur kennis te laten maken. Dat er grote verschillen in natuur en cultuur zijn, is de Bolswarder leerlingen inmiddels duidelijk geworden. Vorig jaar hebben de Marne leerlingen in mei tien dagen de Spaanse provincie Asturias bezocht, voorafgaand daaraan hebben ze een week lang Spaanse les gekregen op school.De voertaal tijdens het project is echter grotendeels Engels, iets wat voor de leerlingen van 4 vwo- tweetalig een tweede natuur is.

De Spaanse leerlingen verblijven in het gezin van hun uitwisselingspartner en leren zo de verschillen in gewoonten en gebruiken goed kennen. Met behulp van een zogenaamde TwinSpace omgeving op eTwinning- een interactieve website – hebben de leerlingen elkaar het afgelopen jaar op de hoogte gehouden van de geplande activiteiten en voor het uitwisselen van presentaties, lesmateriaal, blogs en foto’s. Als voorbereiding op hun komst, hebben de Spaanse leerlingen in maart ook een week lang Nederlandse les gekregen op hun school Cristo del Socorro in Luanco van docente Nederlands Bente Toepoel. Het tweejarige project Building Bridges with Languages komt met het tegenbezoek van de Spanjaarden ten eind.

De Bolswarder leerlingen hebben de afgelopen weken hun uiterste best gedaan om het programma van het tegenbezoek zo interessant mogelijk te maken. Na 18 mei zal het contact tussen de leerlingen en de docenten van de partnerschool in Luanco, ongetwijfeld voortduren! Hou de website en de Facebook- en Twitterpagina van het Marne College in de gaten voor de updates en foto’s.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.