SP vraagt spoeddebat aan over thuiszorg

De SP Súdwest Fryslân vindt dat de onzekerheid van 600 thuiszorgmedewerkers en hun cliënten moet stoppen. Thuiszorg ZWF heeft het contract met de gemeente opgezegd, waardoor mensen in grote onzekerheid zitten over hun huishoudelijke verzorging of hun baan.
Daarom heeft de SP een spoeddebat aangevraagd voor in de raadsvergadering van 17 december. SP-raadslid Harmen de Wind: “De thuiszorg is te belangrijk om af te doen met schriftelijke vragen, zoals de PvdA die heeft gesteld. Met dit debat wordt de discussie over de thuiszorg in het openbaar gevoerd. Dan weten de mensen waar de verschillende politieke partijen staan.”
De SP vindt dat het college zijn verantwoordelijkheid moet nemen in het probleem dat is ontstaan. “De gemeente moet zich bij het vaststellen van de tarieven als opdrachtgever realiseren dat goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop is.”, stelt de Wind. “Anderzijds is het op z’n zachts gezegd opmerkelijk, dat Thuiszorg ZWF heeft getekend voor een tarief waarvan ze later zeggen dat het voor dat bedrag niet uit kan. Daarbij kun je je afvragen of je als gemeente wilt samenwerken met een organisatie die zomaar een contract opzegt.”
In het debat zal de SP aandringen op hogere uurtarieven in de thuiszorg, zodat er goede zorg geleverd kan worden voor een normaal salaris. Ook zal de SP pleiten voor een gemeentelijk thuiszorgbedrijf. “Daarmee stop je de marktwerking in de zorg die heeft geleid tot winstbejag, concurrentie in plaats van samenwerken, absurde topsalarissen en doorgeslagen bureaucratie”, aldus raadslid de Wind.
De SP wil dat Súdwest-Fryslân samen met andere gemeenten druk zet op staatssecretaris van Rijn om de bezuinigingen in de zorg terug te draaien. “In het spoeddebat van donderdag zullen we daartoe oproepen. Het punt is dat de ontslagen die nu dreigen door bezuinigen, uiteindelijk ook weer op het bord van de gemeente terecht zullen komen, in de vorm van uitkeringen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.