SP Statenfractie: economische groei ten kosten van armoede?

REGIO – Het CBS heeft bekend gemaakt dat de Friese economie in het tweede kwartaal 2022 met 4% gegroeid is. Economie gaat echter over bedrijven en niet over de inwoners van Fryslân.

Daarom vraagt de SP Statenfactie, middels schriftelijke vragen, welke bedrijven het meeste profijt hadden van de economische groei en in hoeverre prijsstijgingen te maken hebben met deze groei. Ook is de SP benieuwd naar het aantal faillissementen en het aantal bedrijven wat nog op omvallen staat.

In het hele land is duidelijk dat steeds meer mensen in armoede komen. Al 1,3 miljoen mensen leven in armoede, 1 op de 10 kinderen moet in armoede opgroeien. Dit kunnen en mogen we niet accepteren.

Fractievoorzitter Hanneke Goede: “Armoede heeft een grote impact op een gezin. Schaamte, sociaal isolement, stress, depressie. Het legt druk op de woonsituatie en de gezondheid. De SP wil weten wat de economische groei betekent voor de Friese inwoners. Is de economie gegroeid omdat de prijzen zijn gestegen? Hoeveel Friezen leven er in armoede? Zijn er meer mensen in armoede geraakt door de stijgende prijzen?”

Als aandeelhouder van Windpark Fryslân, Vitens en Alliander ontvangt de provincie dividend. De SP verwacht dat de dividenden die worden uitgekeerd hoger uit zullen vallen. Daarom vraagt de Statenfractie wat de prognose is van de te ontvangen dividenden en of het college bereid is om hogere dividendinkomsten in te zetten bij armoedebestrijding binnen de provincie.

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.