SP: "Bezuinigen op huishoudelijke verzorging was niet nodig geweest"

 

Vorige week was het groot nieuws. De meeste gemeenten hielden veel geld over op de zorg.

Volgens onderzoek van NOS en Binnenlands Bestuur totaal zo’n 310 miljoen. Ook in onze gemeente is er vorig jaar zo’n 4 miljoen overgehouden op de zorg.

Dat was voor de SP fractie aanleiding om in de raadsvergadering van 12 mei een aantal vragen te stellen. De belangrijkste twee:

 1. Is het college het met ons eens dat ‘gelden  bestemd  voor  de  zorg,  worden besteed  aan  de  zorg’?  Zo ja, hoe gaat het college dat regelen?
 2. Er blijft ook in Súdwest-Fryslân, ondanks de fikse bezuinigingen, geld over op de huishoudelijke verzorging? Wat is hiervoor de verklaring van het college?

Op de Huishoudelijke verzorging is € 1,7 miljoen over gehouden. De verklaring van het college: “dat ze dat geld over hebben omdat ze zo weinig bezuinigd hebben op de huishoudelijke verzorging. “vind de SP gewoonweg onzin.

Eind 2014 zijn de meeste mensen met huishoudelijke verzorging al van gemiddeld 3 uur naar 2 uur en een kwartier gegaan. Dat is gewoon een ordinaire bezuiniging  geweest! De Himmelsjek waar extra budget voor is gekomen, is amper gebruikt omdat:

 1. te weinig mensen weten van het bestaan ervan.
 2. de vaste hulp niet ingezet kan worden.
 3. de Himmelsjekin verhouding een stuk duurder is.

 

Voor het geld wat is overgehoudenhadden we ruim 80.000 uur zorg kunnen leveren. Daarmeehad iedereen nog gewoon de huishoudelijke verzorging kunnen hebben van voor de bezuinigingen. Ook was het niet nodig geweest de medewerkers te korten op uren en hadden tijdelijke contracten gewoon verlengd kunnen worden.

Het ergste van dit hele verhaal is dat het overgebleven geld nu terecht komt in de algemene reserve.Vanaf dat moment kan het aan van alles uitgegeven worden. Aan zorg maar ook bijvoorbeeld aan lantaarnpalen.

De SP fractie zal dus blijven hameren op: “geld voor de zorg moet naar de zorg!”


2 reacties

 1. Peter van Breeden schreef:

  Ik dacht altijd dat” diefstal” strafbaar was…?
  Dat de SP hier nu pas mee aan komt is leuk scoren, maar toch zeker mosterd na de maaltijd!

  • Anja schreef:

   Dat ben ik niet helemaal met je eens Peter …. De SP is volgens mij de enige partij die hier vragen over stelt. De andere partijen zijn er misschien ook niet mee akkoord, maar laten het gebeuren. De SP blijft kritisch en blijft hameren, dat is tenminste beter dan niets doen en achterover leunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *