Sonnema wil bezoekerscentrum in de watertoren van Bolsward (video)

Distilleerderij Sonnema uit Bolsward wil de oude watertoren van Bolsward  kopen. De gesprekken over de verkoop bevinden zich momenteel in de afrondende fase.

Sonnema wil in de watertoren het bezoekerscentrum vestigen van het bedrijf. Daarnaast is het bedrijf ook bezig om de productie vanuit het centrum van Bolsward te verhuizen naar industrieterrein de Marne.

Sonnema kwam in 1971 in Bolsward nadat de gemeente Dokkum had aangegeven dat ze daar uit het centrum moesten verdwijnen en naar het nieuwe industrieterrein moesten verhuizen. Bolsward verwelkomde het bedrijf met open armen. Een mooie locatie in het centrum van Bolsward en ook nog aan de route van de Elfstedentocht.

Op dit moment werkt men bij het grootste en oudste berenburg bedrijf van Nederland conform de huidige regelgeving. Maar op termijn kan de regelgeving aangescherpt worden en dan kan de toekomst voor de huidige locatie lastig worden. En Sonnema wil beslist in Friesland blijven. Vandaar dat de watertoren een prachtige locatie kan worden. Een zichtlocatie die van alle kanten en vanuit de verte te zien is.

De gemeente Sw-Fryslân hecht waarde aan de huidige stijl en vorm en daar zal dus ook niet veel aan veranderen. De toren zal wel ommetseld  worden. Om de toren zal de productiehal gebouwd worden in de toren dus het bezoekerscentrum.

Wanneer de bouw klaar zal zijn is nog niet bekend. “Dat zal een proces van jaren worden”:Aldus Gelkje Schotanus, vestigingsleider van Sonnema Berenburg in Bolsward:”Er liggen een aantal ideeën die we nu nog verder uit moet werken”.

De bijna 38 meter hoge toren is nu nog in handen van Merward Sijperda Beheer uit Sneek en staat sinds 2008 in de verkoop. De toren was niet meer nodig voor het op peil houden van de waterdruk en werd in 2008 definitief buiten gebruik gesteld. De waterdruk in het leidingennet in Bolsward e.o. wordt sindsdien geregeld via de reinwaterkelder die achter de toren is gebouwd.

De toenmalige gemeente Bolsward heeft in 2006 een besluit genomen waardoor iedreen die ook maar iets aan de toren wil veranderen langs de gemeenteraad moet. Oud wethouder Brouwer gaf destijds aan dat de gemeente wel een vinger in de pap wil houden om te voorkomen dat de toren wordt gesloopt. De watertoren is gebouwd in 1929, en is ontworpen door de architect H. Vriens

Sonnema is het oudste berenburgmerk en bestaat dit jaar 155 jaar.

(foto Fries Trading.nl)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.