Slechtvalk gespot op Martnikerk

Onlangs werd door vogelwachter Jan H. Kroese uit Bolsward een slechtvalk gespot op de toren van de Martinikerk.


De slechtvalk is een vogel die sinds 2009 op de rode lijst staat, in 2009 waren er in Nederland slechts 60 broedparen. De vogel behoort tot de grootste valken, zijn prooi wordt in een duikvlucht gepakt en is vaak op slag dood. Kroese gaf de tip door aan zijn collega vogelwachter Wiebe Palstra. Beide vogelwachters zijn ook ervaren natuurfotografen en vandaar dat Wiebe met zijn camera naar de Martinikerk ging om de vogel te fotograferen.

De vogel laat zich op verschillende momenten van de dag zien aan de voorkant van de toren. Helemaal boven in zit daar een deur cq luik waar de vogel zich bij zonneschijn laat opwarmen. Of juist schuilt voor de oostelijke wind. Maar ook is de vogel regelmatig te zien op de bovenste

Overigens is de slechtvalk al enige jaren een terugkerende bezoeker van de toren. Op de website van de werkgroep slechtvalk Nederland wordt op 26 januari 2009 voor het eerst een slechtvalk gemeld door Eelco Brandenburg. En in de jaren daarvoor wordt ook al meerdere malen in de omgeving van Bolsward een of soms twee slechtvalken gespot. 

Bij de vogelwachters kwamen berichten binnen dat mensen twee slechtvalken hadden gezien en dat zou kunnen betekenen dat het om een paartje zou gaan. Palstra wil graag proberen om in de Martinkerk een nestkast te plaatsen en zocht daarom contact met vogelwacht Bolsward om dit aan te kaarten. Maar volgens het bestuur maakt de slechtvalk geen kans omdat er teveel kauwen om de toren zouden vliegen. 

Voor de foto’s geldt:© Wiebe Palstra

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.