Onduidelijkheid skimmen in Bolsward

Bolsward-Het is onduidelijk hoeveel mensen het afgelopen weekend de dupe zijn geworden van het skimmen bij het Tinq station aan de Snekerstraat in.

Bij het hoofdkantoor van Tinq was men niet op de hoogte van het skimmen toen wij contact met hen opnamen. Een medewerker van Tinq vertelde de redactie  dat dit iets is wat buiten hun omgaat en door de banken wordt geregeld. Die constateren onregelmatigheden bij misbruik van een bankpas.

 Lokale banken worden door het hoofdkantoor op de hoogte gebracht als een pas van een klant geskimd zou zijn. De lokale bank neemt vervolgens contact  op met de klant om hen op de hoogte te brengen van het blokkeren van de pas. Over het geval in Bolsward doen de banken geen uitspraken.

Ook pinbeheerder Currence doet geen uitspraken over individuele skimming gevallen. Wel kon Jannemieke Zandee, woordvoerder van Currence,  melden dat het schadebedrag van het skimmen steeds lager wordt en de verwachting is dat ook dit jaar het boevengilde minder geld buit weet te maken via het skimmen. Dit komt ook doordat steeds meer banken aan Geo Blokking gaan dopen. Dit houdt in dat het niet meer mogelijk is om geld op te nemen in landen buiten Europa. Tenzij de eigenaar van de pas daar toestemming voor geeft in verbad met bijvoorbeeld een vakantie. De Rabobank was de eerste bank die dit invoerde en inmiddels heeft de ABN Amrobank aangekondigd dit ook te willen invoeren. En vandaag meldt ook de Friesland Bank dat ze hun pinpassen op “uit” gaan zetten voor landen buiten Europa.

De pin apparatuur bij de detailhandel wordt  al niet meer door skimmers gebruikt. Het is de pinapparatuur op de onbemande tankstations en parkeerautomaten die doelwit zijn. “Daar waar geld valt te halen vindt men mensen die proberen om daar op een illegale manier proberen aan te komen”:aldus Zandee.

Via de reacties die wij binnen hebben gekregen via de mail, Facebook en twitter  gaat het in ieder geval om tientallen skimgevallen. Bij veel mensen is er niets van de rekening gehaald en is alleen de pas geblokkeerd. Voor mensen waar wel geld van de rekening is gehaald wordt dat bedrag terugbetaald door de bank.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.