Skeltemania, muzikaal theater in Schettens

Van 20 tot en met 23 september vinden er in Schettens vier bijzonder voorstellingen plaats onder de naam Skeltemania.

Skeltemania vertelt het verhaal van Skelte van Aysma.  In 2016 werd er eerst een vier eeuwen oude helm gevonden en daarna een verstoorde grafkelder met vijf schedels en diverse botten. Historisch onderzoek leidde al snel tot de conclusie: De helm is van de Friese kolonel Schelte van Aysma (1578-1637)

Door DNA onderzoek over maar liefst 14 generaties werd duidelijk dat één van die skeletten Skelte van Aysma was.

Maar wie was deze Schelte? In het dorp ontstond een ware ‘Skeltemania’. Met de vasthoudendheid van paparazzi is de stamboom uitgezocht en de allerlaatste mannelijke nazaat gevonden. Met uniek DNA-onderzoek – over veertien generaties heen – is aangetoond: Het gaat hier echt om “onze” Skelte. Maar wie was deze 17e eeuwse militair? Hoe leefde hij? Waarom koos hij voor een oorlog ver van huis? Was hij een held? Bewaarde brieven uit het Koninklijk Huisarchief laten Skelte zelf aan het woord.

Van Aysma werd eerder dit jaar onder militaire eer opnieuw bijgezet in de kerk van Schettens.

Meer informatie over Skeltemania

 

 

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.