Skeletresten gevonden onder Broereplein in Bolsward

 Bij de graafwerkzaamheden op het Broereplein in Bolsward zijn skeletresten aangetroffen. Deze worden nu zorgvuldig verwijderd en later door specialisten onderzocht op bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en eventuele ziektes.

Met de vondst was al rekening gehouden, zegt wethouder Stella van Gent van Súdwest-Fryslân. “Op die plek was vroeger, vanaf midden dertiende eeuw tot 1580, een kloosterterrein, waarvan de Broerekerk deel uitmaakte. De kans op vondsten was dus groot.” Daarom huurde de gemeente al op voorhand een archeologisch bedrijf in om het graafwerk te begeleiden.

Het graafwerk bij de ingang van de Broerekerk is nodig voor de plaatsing van de fontein in het kader van het project ‘11Fountains’ van Culturele Hoofdstad 2018. Bij de fontein (in de vorm van een vleermuis) komt een pompkelder, waarvoor gegraven wordt tot 3 meter diepte.

De skeletresten zijn aangetroffen vanaf een diepte van 1 meter. “De resten worden nu vastgelegd, door ze in te meten, te fotograferen en te tekenen”, zegt Yvonne Boonstra, archeoloog van de gemeente. Ze verwacht dat dit veldwerk volgende week wordt afgerond. Het nader onderzoek van de skeletten vindt pas daarna plaats.

 

De verwachting is dat de werkzaamheden aan het Broereplein door de vondst geen vertraging oplopen. Wethouder Van Gent: “De planning is nog steeds dat we klaar zijn op 18 mei, als in Bolsward de officiële opening is van alle elf fonteinen.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.