Skeletresten gevonden onder Broereplein in Bolsward

 Bij de graafwerkzaamheden op het Broereplein in Bolsward zijn skeletresten aangetroffen. Deze worden nu zorgvuldig verwijderd en later door specialisten onderzocht op bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en eventuele ziektes.

Met de vondst was al rekening gehouden, zegt wethouder Stella van Gent van Súdwest-Fryslân. “Op die plek was vroeger, vanaf midden dertiende eeuw tot 1580, een kloosterterrein, waarvan de Broerekerk deel uitmaakte. De kans op vondsten was dus groot.” Daarom huurde de gemeente al op voorhand een archeologisch bedrijf in om het graafwerk te begeleiden.

Het graafwerk bij de ingang van de Broerekerk is nodig voor de plaatsing van de fontein in het kader van het project ‘11Fountains’ van Culturele Hoofdstad 2018. Bij de fontein (in de vorm van een vleermuis) komt een pompkelder, waarvoor gegraven wordt tot 3 meter diepte.

De skeletresten zijn aangetroffen vanaf een diepte van 1 meter. “De resten worden nu vastgelegd, door ze in te meten, te fotograferen en te tekenen”, zegt Yvonne Boonstra, archeoloog van de gemeente. Ze verwacht dat dit veldwerk volgende week wordt afgerond. Het nader onderzoek van de skeletten vindt pas daarna plaats.

 

De verwachting is dat de werkzaamheden aan het Broereplein door de vondst geen vertraging oplopen. Wethouder Van Gent: “De planning is nog steeds dat we klaar zijn op 18 mei, als in Bolsward de officiële opening is van alle elf fonteinen.”


4 reacties

 1. Johan schreef:

  Archeologische opgravingen doen en dan het gat weer dichtgooien. Zet die vleermuis maar aan de Belgische kust.

 2. Koos schreef:

  Het zou volgens mij van respect voor deze onbekende doden getuigen als er alsnog word besloten om die pompkelder en vleermuis, niet boven op dit kerkhof te plaatsen.
  Maar op een andere plaats,waar dan eerst onderzoek naar oa menselijke rechten word gedaan.

 3. crisissnelrechter schreef:

  Afblijven en dichten die put met pestskeletten. Vooral omdat het zich naast de kerk bevind. Weg met al die openbare gesubsidieerde kunst. Kunst maar in eigen panden of tuinen. Waarom vrije gebieden volproppen met kunst opgelegd door kunstenaars en bemiddeling/praat-praat (lach lach positief oow wat zijn we sociaal en zorgen we voor een betere maatschappij) personen die hun fantasieën opdringen aan anderen. Iedereen heeft wel kunstzinnige fantasieën. Maar mag dit?
  Mag je je eigen huis verven in de kleur die jij wilt bijvoorbeeld?
  Als mensen kunst echt zo waarderen dan zag je dat wel meer om je heen. In de brave tuintjes bijvoorbeeld.
  Er is genoeg kunst (gebouwen). Kijk maar wat meer om je heen. En kijk anders de lucht in, of bestudeer de natuur. Daar zie je genoeg kunst in.

  Vitaloo moet blijven en uitgebreid worden met buitenzwembad. Lidl moet wegwezen (genoeg aanbod en meer dan zat vreten voor iedereen.

  Dat eerst!……..voordat belanghebbenden en verdieners zo interessant doen om een beter Bolsward.

 4. crisissnelrechter schreef:

  Vrijwilligers zat om het Broereplein te herstellen als aloude situatie.
  Ook vrijwilligers en werklozen zat voor andere projecten in Bolsward (Sudwest Fryslan)
  Als er maar voor aannemers wordt gekozen die daarin mee doen.

  Wie betaald bepaald is niet vaak aan de orde. Wie bepaald moet dus betalen. Gemeente en Provincie moeten dus rap financieren voor bijvoorbeeld zwembad, En gauw.

  Zonder de bevolking steeds eerst clubacties, collectes en petities op te stellen. En jarenlang met allemaal nieuwsberichten in het onwis latende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *