Sjoemelstroom

Met ons mooie kippenhok met zonnepanelen dak zijn we met de Heamiel intocht door de stad gereden, het was prachtig weer en de sfeer was geweldig.

We willen graag meer bekendheid geven aan DEBo als Bolswards eigen energie coöperatie en echte groene stroom. Op onze kar stond de leus: “Geen echte groene stroom, dat pikken we niet”. De woordgrap met de pikkende kippen werd door de iedereen wel begrepen, maar wat is nu precies echte groene stroom?

Misschien is het beter om uit te leggen welke groene stroom niet ‘echt’ is. Veel energie leveranciers bieden groene stroom, helaas gaat het hier vaak om stroom die niet is opgewekt via duurzame bronnen in Nederland, de stroom kan heel goed uit een kolen centrale komen!

Dit kan omdat stroom groen kan worden gemaakt via een administratief proces, het kopen van groene stroom certificaten: Garanties Van Oorsprong (GVO). Stroomleveranciers kopen de fysieke elektriciteit voor de laagste prijs op de stroombeurs en combineren deze met de goedkoopste groene stroom certificaten uit het buitenland. Het resultaat mag officieel groene stroom heten maar wij noemen het sjoemelstroom: er gaat geen enkele prikkel van uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren.

Echte groene stroom is stroom die wordt opgewekt door duurzame bronnen en het liefst in de buurt en dan ook nog op een manier waarmee de lokale bevolking deelt in de winst. Dit is waar DEBo zich mee bezig houdt. Via ons eigen energie bedrijf NLD wordt electrische energie aangeboden die 100% duurzaam is opgewekt in Noord-Nederland. Bijvoorbeeld op het indrukwekkende zonnepark van Garyp of dat van Ameland. De winst die wordt gemaakt kunnen we gebruiken voor Bolsward en haar inwoners, voor een duurzame toekomst. Dat is echte groene stroom.

DEBo is Enerzjy foar Boalsert.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *