Sint Anthony Gasthuis 550 jaar

gasthuis raamDit jaar viert de stichting Sint Anthony Gasthuis haar 550 jarig bestaan, maar het werk van de stichting gaat nog verder terug in de tijd. 

 

 

Want in 1455, het jaar dat Bolsward stadsrechten kreeg, en “Vaders Johannis Brugman” zijn stadsrecht op papier zette wordt verwezen naar “onsse Gasthuyse”. En dat kan alleen het Sint Anthony Gasthuis zijn geweest.

13 en 14 juni zal er een tuinfeest zijn voor een groot deel van de senioren van Bolsward. Hierbij zal ook de Doele een rol gaan spelen. Daarnaast is vanaf 1 juni de tentoonstelling over het werk van de gebroeders Bote en Schelte a Bolswert te zien in het Titus Brandsma museum.  De stichting heeft namelijk een deel van het werk van de gebroeders in hun bezit. Deze tezamen met veel andere werken zijn nog tot eind september te bezichtigen in het museum. Daarnaast zullen later in het jaar nog een aantal activiteiten plaats vinden. 

Het Gasthuis is tot op vandaag de dag haar oude taak trouw gebleven. In het proveniershuis zijn 8 appartementen,  langs de achter het huis gelegen fraaie tuin 4 woningen en tegenover het proveniershuis nog een complex van 8 woningen die verhuurd worden, vroeger aan oudere alleenstaande vrouwen tegenwoordig worden de woningen ook verhuurd aan echtparen en wat jongere mensen.

Daarnaast verleent de stichting subsidies of bijdragen aan instellingen of verenigingen die voor de stad Bolsward van bijzondere betekenis zijn.

Wij spraken met voorzitter Mieke Mulder over de stichting.

 

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.