Shoppen in de dijk

BOLSWARD–De zeespiegel stijgt. Daarnaast wordt er een forse bodemdaling verwacht in de komende 34 jaar. Daarom komt Marnes Water – het jongste wateradviesbureau van Nederland, met een idee voor een duurzame dijk.

De nieuwe dijk moet niet alleen veiligheid garanderen, maar wordt ook een toeristische trekpleister.
Irene Walinga, directeur van adviesbureau Marnes Water vertelt: “Een nieuwe dijk is duur, maar deze gaat zichzelf terugverdienen. In de dijk komt een winkelcentrum, bestaande uit winkels, restaurants en een kas. Om de dijk duurzaam te houden, wordt er een waterzuiveringsinstallatie geplaatst. Deze staat in verbinding met de centrale voor Blue Energy, waar energie opgewekt wordt uit de spanning tussen zout en zoet water.

Zesendertig zonnepanelen voorzien de kas van stroom en op de waterzuiveringsinstallatie komen nog eens 36 zonnepanelen. Op de daken van de panden achter de dijk komen vetplanten en gras. Niet alleen is dat goed voor de fotosynthese, maar ook ter isolatie van de panden en de opvang het water. Naast groene daken wordt er ook een waterplein aangelegd. 90% van het jaar staat het plein droog en kan gebruikt worden als speelplaats voor kinderen. De overige 10% van het jaar word het plein gebruikt om overtollig water uit de boezem op te vangen.

Al deze veranderingen zorgen voor een duurzame plek en een investering in de toekomst.”Behalve dat er in de dijk geïnvesteerd wordt, heeft Marnes Water ook diervriendelijke ideeën. Zo komt er een vishevel bij de dijk, die zorgt voor een veilige migratie van vissen tussen zoet en zout water. Ook komen er op verschillende plekken op de dijk schapen, die ervoor zorgen dat het gras mooi kort blijft. Als laatste versteviging komt er op de zeekant van de dijkElastocoast.

Dit innovatieve materiaal beschermt de dijk op een natuurvriendelijke en duurzame manier tegen erosie en de zwaarste weersomstandigheden. “Het model van de duurzame dijk is een kilometer lang, waarvan 700 meter uit winkelcentrum bestaat. De dijk wordt gebouwd bij Harlingen, zodat het winkelcentrum kan profiteren van het toerisme naar de eilanden.”Sommige onderdelen van het plan, zoals de waterzuiveringsinstallatie met Blue Energy en de Elastocoast, kunnen overal aan de Friese kustlijn ingezet worden. Als het plan wordt aangenomen, wordt ernaar gestreefd om het winkelcentrum bij Harlingen voor 2025 te realiseren.

 

Deze week is op het Marnecollege een projectweek van start gegaan. Een aantal adviesbureau’s is in opdracht van het Wetterskip aan de slag gegaan met een onderzoek naar de dijk van de toekomst.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.