Schraarder (19) gaat door het lint op crematorium: boete

LEEUWARDEN/SCHRAARD – De verdachte kon zich er niet veel meer van herinneren, maar op basis van de verklaringen van verschillende getuigen achtte rechter Bert Dölle bewezen dat een inwoner van Schraard (19) zich op 5 maart vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan het plegen van vernielingen op het crematorium in Goutum.

De verdachte was in Goutum voor de crematie van een familielid van zijn toenmalige schoonfamilie. Hij was zich daar niet bijster bewust van, op de weg er naar toe was hij in de auto in slaap gevallen. Geen wonder, later zou hij bij de politie verklaren dat hij vooraf een halve fles beerenburg had genuttigd. Onderweg naar Goutum was hij volgens de andere inzittenden warrig en agressief.

Dat was ook niet onlogisch, hij had ook valium gebruikt. Eenmaal bij het crematorium aangekomen lieten de anderen hem in de auto zijn roes uitslapen. Toen een familielid hem even later toch in de familiekamer ontwaarde, kreeg de Schraarder het verzoek om weg te gaan. De verdachte ging door het lint: hij begon te schreeuwen en mensen te duwen. In het tumult sneuvelden een koffiekopje en een kaarsenstander.

Toen de gealarmeerde politie arriveerde, viel het meteen op dat de Schraarder bloeddoorlopen ogen had en onvast ter been was. Omdat hij zich verzette, zagen de agenten zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken. Tegen rechter Dölle zei hij dat hij indertijd met zichzelf in de knoei zat. ‘Ik zat niet lekker in mijn vel, ik zag het leven niet zitten’, aldus de verdachte.

Hij kwam pas weer bij zinnen toen hij gepepperd werd en in een politiewagen werd gezet. Het gaat nu weer goed met hem. Nadat hij was opgepakt werd hij vrijwel meteen overgebracht naar een kliniek. Daar heeft hij acht weken gezeten, daarna nog twaalf weken in de dagbehandeling. Het gaat nu goed. ‘Super, ik zit weer lekker in mijn vel’, zei hij zelf.

Officier van justitie Roelof de Graaf hield in enige mate rekening met de geestestoestand van de verdachte en de positieve ontwikkelingen daarna. De Graaf eiste een voorwaardelijke boete van 150 euro. De rechter nam die eis over. Dölle sprak nog wel zijn bezorgdheid uit: ‘Ik hoop dat u de juiste mensen probeert te vinden om u te helpen’.

Renze van der Sluis

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.