Schoonmaker steelt van Jopie Huisman Museum: werkstraf

LEEUWARDEN/BOLSWARD – Een 30-jarige Bolswarder zou als schoonmaker van het Jopie Huisman Museum in Workum duizenden euro’s uit de kas van het museum achterover hebben gedrukt. De man werd dinsdag door politierechter Christine Koelman veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Volgens de berekening van het museum zou de Bolswarder ongeveer driekwart jaar lang, vanaf juni 2016 tot medio maart 2017, meer dan 44.000 euro hebben gestolen. Het museum baseert de berekening op het verschil tussen wat er daadwerkelijk in kas zat en het geld dat werd afgestort bij de Rabobank. Op camerabeelden was te zien dat de man in maart vorig jaar op drie verschillende dagen een stapeltje biljetten wegnam en in zijn kleding stopte. Op twee daaropvolgende dagen had hij nog eens geld weggenomen.

Een paar dagen later was op de beelden te zien dat hij geld terug stopte. De Bolswarder had bij de politie gezegd dat hij ongeveer 10.000 euro had weggenomen. Inclusief de bedragen die hij had teruggestopt had hij volgens zijn eigen inschatting ongeveer 6000 euro gestolen. Hij kon niet zeggen waar hij het geld aan uit had gegeven.

Het museum heeft in eerste instantie geprobeerd de zaak in de minne te schikken. Toen het niet lukte om een betalingsregeling te treffen, werd er aangifte gedaan. Hoewel zij ‘sterke aanwijzingen’ had dat de Bolswarder verantwoordelijk was voor het hele bedrag, bepaalde de rechter toch dat de man in elk geval 6000 euro aan het Jopie Huisman Museum moet betalen. Dat is het bedrag dat niet door de verdachte betwist werd.

Als het museum de resterende ruim 38.000 euro op de Bolswarder wil verhalen, zal dat via de burgerlijke rechter moeten gebeuren. Het schoonmaakbedrijf waar de man voor werkte, heeft er alles aan gedaan om de schade enigszins te beperken: het bedrijf heeft het museum twee jaar lang kosteloos schoongemaakt.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.