Schooluitval blijft laagst in Zuidwest Friesland

Zuidwest-Friesland is de best scorende regio van Nederland gebleven in het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters. “Voor het zesde jaar op rij”, zegt onderwijswethouder Stella van Gent van Súdwest-Fryslân. “Daar mogen we best trots op zijn. Want zo vanzelfsprekend is het niet dat we ieder jaar op kop gaan.”

De RMC-regio Zuidwest Friesland (de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en een deel van het voormalige Littenseradiel) maakt jaar na jaar serieus werk van de begeleiding van jongeren van 18 tot 23 jaar die voortijdig, dus zonder diploma, hun school dreigen te verlaten of al hebben verlaten.

Eén-op-ééncontact

Van Gent: “Alle jongeren zijn bekend bij de medewerkers van de gemeente, zodat er één-op-één contact mogelijk is. Door persoonlijke aandacht en begeleiding leren we de jongeren ook echt kennen. Hierdoor kunnen we ze helpen bij het maken van keuzes voor hun eigen toekomst en ze hierbij begeleiden.”

Zoals de 20-jarige Ruth. Ze deed de opleiding maatschappelijke zorg, op een school in Leeuwarden. “Na een half jaar ben ik gestopt”, vertelt Ruth. “Ik vond het niet leuk, had te snel voor deze opleiding gekozen, denk ik.” Ze werd uitgeschreven en vond een baantje, achter de kassa bij een supermarkt.

‘Nooit meer’
Naar school wilde ze ‘nooit meer’, zei ze. Totdat ze een telefoontje kreeg van een loopbaanbegeleider, die met haar in gesprek ging en haar uiteindelijk verleidde een wél passende opleiding te volgen. “Nu doe ik ‘Media en Vormgeving’ op het ROC in Sneek, een opleiding waarvan ik nog nooit had gehoord. Maar het past helemaal bij mij.”

Ook de nu 22-jarige Henk-Jan werd vier jaar geleden opgepikt door een loopbaanbegeleider. “School was nogal een dingetje”, vertelt hij. “De ene na de andere opleiding maakte ik niet af. Ik kwam niet opdagen, vond het niet leuk, noem maar op. Ook sociaal liep ik verschillende klappen op.”

Heel veel geduld
Door de RMC-begeleider werd hij uiteindelijk de goede kant opgestuurd. “Die man heeft heel veel tijd, aandacht, inlevingsvermogen en vooral geduld met mij gehad. Hij bleef me helpen, ook toen ik het weer eens had verkloot.” Nu werkt Henk-Jan als fitnessinstructeur en begint hij na de zomer aan het laatste schooljaar om zich te specialiseren als ‘personal trainer’. Ook privé gaat het goed.

“Dit zijn mooie voorbeelden uit de praktijk”, zegt Van Gent. “Uiteindelijk willen we dat íedereen school verlaat met een diploma. Zodat de jongeren een reële kans hebben op het vinden van een baan.”

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.