Schone lei voor bijstandsgerechtigden met schuld bij De Friesland

Bijstandsgerechtigden in Súdwest-Fryslân en Littenseradiel kunnen onder bepaalde voorwaarden kwijtschelding krijgen van hun schulden bij De Friesland Zorgverzekeraar. Wethouder Stella van Gent en Anita van der Veen van De Friesland zetten op 15 juni hun handtekeningen onder deze afspraak.

Súdwest-Fryslân is in Friesland de eerste gemeente die dit convenant ondertekent. Vanaf 1 september 2017 kunnen inwoners van zowel Súdwest-Fryslân als Littenseradiel gebruikmaken van deze regeling. “Zo willen we voorkomen dat inwoners het ene gat met het andere dichten, en nog verder in de schulden komen”, zegt wethouder Van Gent.

Op 15 december 2016 stelde de gemeenteraad het beleidsplan ‘Samen – Werken aan schulden’ vast. Eén van de resultaten die de gemeente Súdwest-Fryslân met het beleid wil bereiken is dat bijstandsgerechtigden met problematische schulden weer ‘met een schone lei kunnen beginnen’. Eén van deze problematische schulden is de schuld bij de zorgverzekering.

Regeling zorgverzekering

Kwijtschelding van de bestuursrechtelijke premie en achterstand zorgverzekering is sinds 12 juli 2016 onder bepaalde voorwaarden mogelijk voor bijstandsgerechtigden. Dit is vastgelegd in de Regeling zorgverzekering.

Iemand die de basis zorgpremie niet betaalt, kan uiteindelijk te maken krijgen met een bestuursrechtelijke premie. Dit is een premie die in de plaats komt van de normale premie. Deze premie is een stuk hoger. Daarnaast is er ook nog de schuld aan de zorgverzekeraar voor de niet-betaalde premies.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.