Schilderen om ogen te openen

Zaterdag 16 mei om 16.00 uur wordt de expositie van Khaled Abha geopend in galerie Badweg 3 te Bolsward. De opening zal worden verricht door Petra te Morsche en Maria de Werker, kunstopleiding Méér dan…

Khaled Abha werd geboren op 4 november 1981 in Herat Afghanistan.Als zestienjarige is hij naar Nederland gekomen en woont sindsdien in Groningen. Hij is gek op muziek en schilderen en heeft de basis van schilderen geleerd bij Ustad Sarwari en kaligrafie bij Ustad Wali Wadjdi.

Hierna heeft hij zich enkele jaren verdiept in het werk van grote kunstenaars. Door eenvoudig héél veel te oefenen heeft hij zich weten te ontwikkelen in een geheel eigen stijl. Door “armoede en gebrek aan doek en verf” verteld Khaled Abha, dat hij vaak op de grond ging zitten oefenen in het zand.

Van kleins af aan is hij gek op schilderen en deed dit, toen het schilderen van levende wezens, het maken en/of luisteren van muziek door het destijds regerende regime in zijn land was verboden. Ondanks met gevaar voor zijn leven, wanneer hij betrapt zou worden, bleef hij door gaan met schilderen en muziek maken.

Hij heeft oorlog gezien, gevoeld en er midden in gezeten. Hierdoor zijn dat terug komende thema‘s in zijn schilderijen. Dat geldt ook voor de armoede, de wanhoop en het verdriet die hiermee gepaard gaat. Hij laat de gewonde mens zien. “Ik wil mensen stil laten staan. Ik wil dat mensen niet zomaar leven om te leven, maar dat
ze nadenken en dat ze dankbaar zijn om in vrede te leven”. Hij wil dat mensen hun ogen openen. Even, een minuutje.

Eind 2014 is hij met zijn werk voor eerst naar buiten gekomen. “Ik ga de doeken een andere betekenis geven!“ zo zegt hij. Ook zegt hij “Mensen maken problemen met elkaar, soms alleen vanwege hun kleur, terwijl in mijn beleving de kleuren op mijn werk juist een harmonisch en kloppend geheel krijgen”.

De expositie loopt van 16 mei tot en met 14 juni in galerie Badweg 3 te Bolsward. De galerie is open op vrijdag van 15.00 – 21.00 uur en op de zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Ook zijn ze open op afspraak.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.