Schelte van Aysma met militaire eer herbegraven in Schettens

Onder grote publieke belangstelling is woensdagmiddag Kolonel Schelte van Aysma herbegraven in de grafkelder van de kerk van Schettens.

©Willem Politiek

De overblijfselen van de militair Van Aysma werden vorig jaar bij toeval ontdekt bij de restauratie van de protestantse kerk. Eerder werd ook al de helm van Van Aysa gevonden in de kerk.

©Willem Politiek

Van Aysma vocht mee in de Tachtigjarige Oorlog en zat in de voorloper van het huidige Johan Willem Friso regiment. Die waren vandaag dan ook aanwezig om de begrafenis met militaire eer begeleiden. En dat is volgens defensie een bijzondere gebeurtenis omdat het om een kolonel uit de Gouden Eeuw gaat.  Herbegrafenissen met militaire eer gebeuren overigens wel vaker maar dan gaat vaak om soldaten die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog.

Van Aysma sneuvelde in 1637 bij het Beleg van Breda.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.