SC Bolsward (zo) verliest terecht van titelkandidaat Helpman

GRONINGEN – SC Bolsward (zo) trad zondag aan tegen titelkandidaat Helpman. De Bolswarders konden lange tijd goed meekomen, maar in slotfase haalde Helpman definitief de trekker over en liep het uit van 1-0 naar 3-0.

Rond het middaguur vertrok een bus met spelers en supporters richting Groningen. De wedstrijd werd gespeeld op het kunstgrasveld (bijveld) van Helpman, omdat het eigenlijke hoofdveld (natuurgras) nog niet voldoende was hersteld van de winter.

De wedstrijd op het bijveld had een behoorlijke troosteloze ambiance, ondanks het overall mooie complex Sportpark Stadion Esserberg. In het begin van de wedstrijd bekeken slechts dertig mensen de wedstrijd, waarvan ruim de helft fans uit Bolsward. En dat terwijl Helpman goede kans maakt op het kampioenschap in deze sterke klasse.

SC Bolsward begon de wedstrijd met Osman Bozkurt en Sahan Demirbas op de backs, Romano Perridon op 10 en Mounir Bouasrar als verdedigende middenvelder.

Deze opstelling was verassend en gaf de nodige aanpassingsproblemen in de eerste helft van de wedstrijd. SCB had het eerste kwartier een licht overwicht, maar na ongeveer 15 minuten nam Helpman het heft stevig in handen. Helpman wist uit 3 goede mogelijkheden niet te scoren. Pech en goed keeperswerk van Tolga Demirci zaten een goal van Helpman in de weg.

In 38e minuut viel dan toch de terechte en verwachte 1-0. Een vrije trap op de rand 16 werd door de aanvoerder van Helpman goed op het Bolswarder doel geschoten en van richting veranderd door een been van Mounir Bouasrar, waardoor goalie Demirci en laatste man Ozgur Akkus waren geslagen. Dit was tevens ruststand.

In de rust werd Jochem van der Werf ingebracht voor Demirbas (last van de rug) en ging SCB op zoek naar de gelijkmaker. Het team van trainer Marc van Hiel ging meer vooruit voetballen en in deze fase kwam Helpman er niet echt meer uit. De 1-1 hing in de lucht, maar tot echt grote kansen kwamen de bezoekers nog niet.

In de 75e minuut werd een overtreding op de doorgebroken Paul Huisman van SC Bolsward met rood bestraft en moest Helpman met 10 man verder. De vrije trap die daarop volgde, strandde in de muur.
Harun Ergoz werd ingebracht voor Wessel Mulder, waarna enkele wisselingen in het team volgde. Ergoz verdedigende middenvelder, Bouasrar op 10 en Perridon linksbuiten.

Ongeveer 5 minuten later viel de 2-0. SCB gaf te gemakkelijk een corner weg die kort werd genomen. De bal werd ingespeeld op de geheel vrijstaande spits van Helpman en deze faalde niet oog in oog met Demirci (2-0). Enkele minuten later viel de 3-0 en was de wedstrijd definitief gespeeld. De 2-0 en 3-0 waren te wijten aan momenten van onachtzaamheid en deze momenten werden koelbloedig door Helpman afgestraft. SCB ging op zoek naar de gelijkmaker, maar vergat de organisatie en scherpte in de verdediging te houden. Met één man minder liep Helpman hierdoor uit van 1-0 naar 3-0.
Een terechte nederlaag, maar SCB is in geen geval weggespeeld. De ploeg van Marc van Hiel ging op zoek naar gelijkmaker en Helpman begon ‘m te knijpen. Ondanks het feit dat SCB nog geen grote kansen had afgedwongen nam het Helpman in de
houdgreep.

De rode kaart was misschien wel het kantelpunt. De organisatie was even weg en Helpman besliste vakkundig de wedstrijd. Over 90 minuten is de nederlaag absoluut terecht; met rust had het al 3-0 kunnen staan.