sc Bolsward (za) wint openingswedstrijd

BOLSWARD – Na een aardige voorbereiding, met drie overwinningen in de bekercompetitie, moest sc Bolsward 1 (za) laten zien dat er progressie is geboekt na het toch wel zeer teleurstellend seizoen 2016-2017.

Tegenstander Scharnegoutum was op voorhand een sterke tegenstander. Vorig seizoen miste het team van coach Bervoets ternauwernood de misschien wel verdiende en verwachte promotie naar de derde klasse.

Zaterdag begonnen de ploegen met een schone lei en de verwachting vooraf dat Scharnegoutum wederom tot een titelkandidaat gerekend mag worden, bleek het eerste kwartier. De gasten combineerden gemakkelijk, bouwden
goed op en het was de technisch vaardige en creatieve middenvelder Rick Atsma die de bal van afstand prachtig over de verbouwereerde doelman Nieuwenhuis boog: 0-1. En het wachten was op meer goals voor Scharnegoutum. Maar liefst acht corners kreeg de ploeg de eerste helft en vaak met kunst en vliegwerk wist Bolsward stand te houden, vaak door missers van de rood-witten.

Na zeventien minuten pas het eerste wapenfeit van Bolsward: de handige Jildert de Boer speelde zich aan de linkerkant vrij. Zijn schot werkt door de doelman verwerkt tot hoekschop. Bolsward kreeg langzaam meer grip op de wedstrijd zonder echt tot kansen te komen. De snelle en veelvuldig opkomende rechtsback Denis Hendriks wist met zijn voorzet net niet zijn spitsen te bereiken. De achterhoede van Bolsward speelde in zijn geheel sterk vanmiddag. Niet altijd even fraai voetballend gezien, maar erg vervelend voor de tegenstander.

Twee wissels werden in de rust doorgevoerd bij Bolsward: Alexander Wiersma en de jeugdige en veelbelovende Auke Lootsma werden vervangen door de routiniers Johan Bloemhof en Bart Gietema. De komst van de weken geblesseerde Gietema en de controlerende Bloemhof gaf Bolsward lucht in de tegenstoot. Keer op keer wist Gietema los te draaien van de robuuste verdedigers van Scharnegoutum. Het was dan ook niet verwonderlijk dat na een scherpe voorzet van Jildert de Boer juist Gietema zijn hoofd tegen de bal wist te zetten: 1-1 in de 63 e minuut.

De angst bij Scharnegoutum sloeg toe en de ruimte achter de verdediging werd steeds groter. Het was iedere keer Bart Gietema, die iets terugzakkend, met steekpassjes de spitsen wist te bereiken. De robuuste spits leek ongrijpbaar. Toch kreeg Scharnegoutum kansen genoeg, zeker uit dode spelmomenten. Iedere corner (twaalf deze wedstrijd) zaaide paniek bij de thuisploeg.

Kopkansen genoeg voor de fysiek sterke gasten. Met een beetje meer rust in de afronding had men de wedstrijd kunnen beslissen. Zo werd het een rare tweede helft; in voetbal is immers alles mogelijk. Een lob van Gietema was net te kort en Scharnegoutum was wederom gewaarschuwd. De thuisclub werd steeds gevaarlijker in de omschakeling. Een goede actie van Jildert de Boer werd ternauwernood onschadelijk gemaakt door keeper Van den Berg en heel Bolsward veerde op toen Martijn Bosklopper een lange bal van Age Gietema in het doel tikte. Helaas werd deze goal wegens buitenspel afgekeurd.

Scharnegoutum kreeg ook mogelijkheden genoeg, maar of de eindpass of de afronding was onvoldoende. In de tachtigste minuut wist Bart Gietema zich weer eens vrij te spelen. Het was invaller Joost Huizingh die het passje op waarde wist te schatten. De jonge, soms wat onbesuisde maar goed spelende rechterspits wist de rust te bewaren en schoot Bolsward zowaar naar een 2-1 voorsprong. Tot de laatste minuut bleef de spanning. Vorig seizoen wist Scharnegoutum in de slotminuut immers de gelijkmaker te forceren.

Gelukkig voor coach Wilco de Bakker bleven de drie punten dit keer in Bolsward. Een geflatteerde overwinning dat wel.