SC Bolsward (za) verrast met overwinning op tegenvallend Makkum

BOLSWARD – Voor SC Bolsward (za) stond zaterdag de derby tegen Makkum op het programma. Vorig jaar was Bolsward tweemaal kansloos met ruime nederlagen. Een puntje, meer zou er niet inzitten voor de thuisploeg, was de gedachte van veel Bolswarder supporters.

Makkum is dan ook een van de favorieten voor de titel in de Vierde klasse B en bewees dat in de beginfase. De rood-witten speelden wat gemakkelijker dan Bolsward dat het meer van tegenhouden moest hebben, al was wel duidelijk dat er veel ruimte lag achter de verdediging van de dorpelingen. Dreiging kwam er vooral als Bart Gietema en Jildert de Boer werden aangespeeld. Een voorzet van de laatstgenoemde bereikte in de vijftiende minuut Alexander Wiersma die ruim voorlangs schoot.

De grootste kans was voor Makkum. De jeugdige topscorer Tjitte Folkertsma had moeten scoren toen de bal van de verder prima keepende Nieuwenhuis zomaar voor zijn voeten viel. Gelukkig voor Bolsward rolde de bal weer terug in de handen van de doelman. De snelle en dreigende Vilmar Hartman zat in de tang bij de sterk verdedigende Arjan Posthumus. Bolsward kende zo verdedigend niet veel problemen. De Makkumers heersten vooral op het middenveld. Na een half uur spelen dwarrelde een afstandsschot van een Makkumer verdediger via Nieuwenhuis en de lat over het doel. Middenvelder Björn Jager kreeg zowaar twee schietkansen. Zijn eerste schot met links werd geblokt en de tweede poging zeilde met rechts naast. Veel werklust van beide teams, weinig goede aanvallen en kansen leidde tot een 0-0 ruststand.

Net na de thee kopte Bart Gietema verrassend op de lat. Het was duidelijk dat het team van De Bakker beter uit de kleedkamer kwam en kansen zag tegen een ver wegzakkend Makkum. Mogelijkheden kwamen er voor Gietema en de onvermoeibare Tom Lindeboom . In de achtenzestigste minuut werd de geblesseerde Björn Jager vervangen door Marvin Dijkstra. Het duurde slechts vijf minuten toen deze invaller van grote afstand snoeihard de bal over doelman Bosma jaagde. Een geweldige en bevrijdende goal voor Bolsward! En toen ‘der Bomber’ Bart Gietema vijf minuten later de 2-0 binnen frommelde leek de wedstrijd gespeeld.

Toch werd het nog even spannend. Een vermeende handsbal van Martijn Bosklopper betekende een strafschop. Vilmar Hartman knalde onberispelijk raak: 2-1 met nog zes minuten op de klok. Het alles-of-niets offensief van het eerder nog zo timide Makkum kwam te laat.

De goed leidende, en veelal de voordeelregel toepassende, scheidsrechter De Vries floot na 93 minuten dan eindelijk af. Op basis van de tweede helft een terechte overwinning op een tegenvallend Makkum.