Sc Bolsward (za) moet genoegen nemen met een gelijkspel

Zaterdag stond de uitwedstrijd tegen Delfstrahuizen op het programma. Een tegenstander waartegen Bolsward in het verleden (3e klasse) veel moeite had en slechts een enkele keer punten sprokkelde.

De mannen van Wilco de Bakker trokken dus gewaarschuwd naar D’huizen met op een aantal plaatsen gewijzigd elftal. Door afwezigheid van een aantal basisspelers startte Bolsward met Arjan Posthumus (linksachter) en Joost Voskuil (rechtsvoor) in de basis en schoof Age Gietema door naar het middenveld. Bolsward begon goed aan de wedstrijd was veel aan de bal en zette de tegenstander met (soms te ver doorgevoerd) combinatiespel onder druk. Bij balverlies verplaatste D’huizen de strijd met bij voorkeur ‘de lange bal’ naar hun niet ongevaarlijke aanval. In de 8e minuut wordt een door D’huizen niet goed uitverdedigde bal onderschept door Bart Gietema en doorgespeeld naar Alexander Wiersma die van dichtbij de keeper van D’huizen passeert en de 0 – 1 op het scorebord brengt.

Na een kwartier spelen wordt het gelijk als bij een valpartij in het strafschopgebied de afwachtende houding van de Bolsward-verdediging wordt afgestraft 1 – 1. Een minuut later had Bolsward opnieuw een voorsprong kunnen nemen als Martijn Bosklopper bij een corner niet tegen de vlak voor hem staande keeper schiet. Na een half uur spelen wordt Jildert de Boer met een forse overtreding (gestrekt been op z’n knie) de wedstrijd uitgeschopt. Scheidsrechter Kappe maakt bij de Bolsward-aanhang geen vrienden als hij deze overtreding af doet met slechts een vrije trap. De scheids had waarschijnlijk zijn dag niet want even later geeft hij op rand strafschopgebied een discutabele vrije trap aan D’huizen. De goed ingeschoten vrije trap wordt door keeper Kevin Huizinga uit doel geranseld. Nadat Bart nog een keer in kansrijke positie naast geschoten heeft valt vlak voor de pauze de 1 – 2.

Joost brengt de bal na een door WillemJan Postma opgezette aanval voor doel waar Marc Dijkstra (die Jildert op verdienstelijke wijze vervangt) na eerst op de lat gekopt te hebben de terugspringende bal achter de D’huizen-keeper 1 – 2.

Het eerste kwartier na de pauze is Bolsward wederom de bovenliggende partij en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Maar D’huizen geeft zich niet maar zo gewonnen en na een uur spelen valt de gelijkmaker. Een goed genomen corner bereikt een geheel vrijstaande speler van D’huizen die daar wel raad mee weet en ditmaal Kevin kansloos passeert. Geïnspireerd door dit succes stroopt D’huizen, onder vocale begeleiding van hun trainer, de mouwen op en wordt de druk op Bolsward verhoogd.

Dit heeft tot gevolg dat bij Bolsward de linies verder uitelkaar komen te liggen waardoor men minder aan voetballen toekomt. In het vervolg van de wedstrijd zien we dat aan weerskanten veel ruimtes ontstaan en dat betekent dat zich aan beide kanten kansen en hachelijke situaties voordoen. Bolsward slaagt er niet meer in voldoende grip op de wedstrijd te krijgen en de geboden kansen te verzilveren en ook D’huizen laat mogelijkheden te scoren liggen. Bolsward moet uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel na een wedstrijd waarin men drie/kwart van de tijd domineerde.