SC Bolsward (za): Doelpuntenfestijn na kaartenregen bij afscheid Johan Bloemhof

BOLSWARD – De wedstrijd SC Bolsward (za) tegen Beetgum was er één voor de telraamfetisjisten. Tien goals, drie rode kaarten en na achttien jaar afscheid van aanvoerder Johan Bloemhof. Bepaald geen doorsnee zaterdagmiddag op sportcomplex het Bolwerk dus.

© sc Bolsward videostill

De thuisploeg kende een bliksemstart. Al na twee minuten waagde Jildert de Boer een zondagsschot en deze stuiterde pardoes binnen naast de verbouwereerde doelman van Beetgum. Nog geen drie minuten later mocht Bart Gietema vanaf elf meter aanleggen nadat hij zelf gevloerd werd in ‘de zestien’. Met succes: 2-0.

Tien minuten later ging de bal aan de andere kant op de stip na een ongelukkige handsbal van Martijn Bosklopper. Jort Haije Dijkstra deed namens de gasten iets terug. Hij schoot koel binnen: 2-1.

Niet lang daarna begon het ‘kaartenkwartiertje’ van Beegtum. Toegegeven: scheidsrechter Adema was bepaald niet op hun hand, maar het voortdurende gemekker van de gasten hielp bepaald niet. Sterker nog: het kostte ze al binnen het half uur een speler. Na wederom gezeur op de leidsman, trok Adema geel. De speler van Beetgum bleef echter maar doorgaan en kreeg binnen een minuut zijn tweede prent.

Marc Dijkstra maakte tien minuten voor rust de 3-1 op aangeven van Gietema. Niet veel later voelde één van de Beetgum-aanvallers zich weer onbegrepen door scheidsrechter Adema. Gevolg: een scheldpartij. Gevolg: geel. Gevolg: cynisch applaus. Gevolg: tweede geel.

Enfin, elf tegen negen dus. Marvin Dijkstra, opnieuw in de spits geposteerd, maakte nog voor rust de 4-1.

Vlak na de thee maakte Gietema zijn tweede van de middag. Hij kon, na goed voorbereidend werk van Dijkstra, simpel binnentikken. Een belangrijke treffer, zo bleek achteraf: hij is daarmee als eerste geëindigd op de topscoorderslijst van de vierde klasse. Gietema werd kort daarna gewisseld met het oog op de nacompetitie. Hij stond ‘op scherp’ en een eventuele gele kaart zou een schorsing betekenen. Dijkstra zelf maakte even later de 6-1.

De 7-1 kwam op naam van Jelle Huitema. De gelegenheidslinksback van de laatste weken kwam mee naar voren (want: alle ruimte) en werkte een rebound binnen. Het was zijn eerste competitietreffer.

Tien minuten voor het tijd was daar de geplande publiekswissel voor Johan Bloemhof. De aanvoerder nam, na achttien jaar voor Bolswardia en SC Bolsward gespeeld te hebben, afscheid. Onder toeziend oog van vrienden en familie ging hij onder luid applaus van het veld. Hij kreeg de bloemen uit handen van zijn toestormende dochtertje.

In het slot nog twee doelpunten en een rode kaart. Beetgum eindigde de wedstrijd met acht man na, wederom, een praat-kaart. Jildert de Boer en Marvin Dijkstra bepaalden de eindstand op 9-1. Om volstrekt onverklaarbare redenen trok scheidsrechter Adema nog blessuretijd bij ook, ondanks aandringen van SC Bolsward-spelers om af te fluiten. Zo werd de wedstrijd bijna demonstratief geëindigd. Na de negende treffer besloot SC Bolsward niet meer van de helft de komen en hielden de Beetgumers de bal een beetje hoog.

Een bizarre laatste competitiewedstrijd, waar naderhand ook afscheid werd genomen van trainer Wilco de Bakker.

Het toetje bestaat uit een nacompetitiewedstrijd tegen Waskemeer, komende zaterdag in Bolsward. Hij is een ‘enkele confrontatie’. Bij winst gaat SC Bolsward door naar de volgende ronde, bij verlies is het seizoen over.