Samen haken voor de grootste deken van de wereld

Momenteel wordt er in de bibliotheek van Bolsward regelmatig op de donderdagochtend gehaakt door een groepje vrouwen.

Op deze donderdag zijn er zo’n 15 dames die druk hakend, gezellig kwebbelend bezig zijn. Maar ook luisteren naar initiatiefneemster Monique van der Hoek.

Monique van der Hoek en Esmeralda de Vries, beiden uit Leeuwarden, zijn de aanjager van het project en zijn onder de indruk van hoe het project is opgepakt in Friesland en verheugd dat het project letterlijk en figuurlijk verbindt. “Overal in de provincie ontstaan haakclubjes die het naast het haken ook nog eens gezellig met elkaar hebben”.

Het doel is om de grootste gehaakte deken ter wereld te maken. Er moeten dan wel minimaal 10.000 dekens gehaakt worden. Een deken bestaat uit granny squares een gehaakt vierkantje van 10 bij 10 centimeter. Het huidige record staat op 8.000 dekens.

Ook Irene Pieters van de bibliotheek in Bolsward herkent het verbinden element van het haken aan de dekens. Vanuit de haakgroep ontstaan contacten waarbij men elkaar ook op andere vlakken helpt. Zo heeft één van de dames les gekregen in Facebook van één van de andere deelnemers.

Daarnaast krijgt ze regelmatig dekens, wol en granny squares binnen. Maar ook mensen die dit juist weer komen halen om er vervolgens thuis mee aan de slag te gaan.

Zo liggen er in de opslag van de bibliotheek in Bolsward tientallen dekens die in 2018 samengevoegd gaan worden met alle andere dekens in Friesland. Er wordt op 16 februari, 16 maart en 20 april gezamenlijk gehaakt in de bibliotheek van Bolsward. Hier kunt u terecht voor onder andere garen en kunt u ook uw dekens of granny squares inleveren.

Na de recordpoging zullen de dekens verdeeld worden onder goede doelen in Nederland.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.