Samen duurzaam

Fryslân kent inmiddels meer dan 40 energie coöperaties en coöperaties in oprichting. Dat is goed nieuws en levert ons veel energie en inspiratie op.

Een voorbeeld is het zonnepark van 27.000! zonnepanelen dat in Garyp is gerealiseerd op een oude vuilstort. Het hele dorp heeft inspraak gehad en meegeleefd met het project en iedereen is erg trots op dit project, wat mij betreft geheel terecht.

Met onze Bolswarder energie coöperatie DEBo willen we graag op zo’n zelfde manier aan een mooier en duurzamer Bolsward werken, samen met de inwoners plannen maken en uitvoeren. De coöperatieve gedachte is: “Een bedrijf van iedereen en voor iedereen”.

Naast samen energie opwekken met een zonnepark, is het besparen van energie ook een duurzame oplossing. Energie besparen kan al vrij eenvoudig, vervang je oud gloeilampen door LED verlichting of koop wat tochtband om de kieren rond het deurkozijn te dichten om zo het verlies van warmte in de winter te beperken. Daarnaast zijn er groter ingrepen mogelijk, spouwmuur isolatie, ramen vervangen door extra geïsoleerd glas of je hele huis aanpakken om zo een “Nul op de meter woning te realiseren”. Ook DEBO kan een rol spelen bij het besparen van energie, we kunnen bijvoorbeeld collectief LED verlichting of isolatie materiaal inkopen. Zo zouden we bijvoorbeeld met een hele straat of wijk comfort verhoging en energie besparing kunnen realiseren.

Daarnaast willen we ook graag werken aan de sociale duurzaamheid in Bolsward, de winst die DEBO maakt via ons eigen energiebedrijf NLD en de opgewekte zonne-energie die willen gaan verkopen, kunnen we wat extra doen voor onze stad. Dit is niet iets waar het bestuur zomaar een beslissing over neemt, maar alle leden van de coöperatie. Uiteraard kan iedereen in Bolsward ideeën aandragen via het contact formulier op onze website www.debo.frl of via een mailtje. Zo kunnen we samen werken aan een duurzamer Bolsward.

DEBo is Enerzjy foar Boalsert.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.