Rijwielhandel De Kroon stort zich op fietsverhuur

Op de website van rijwielhandel De Kroon in Bolsward staan ze voor het uitkiezen, elektrische fietsen, stadsfietsen, mountainbikes en racefietsen. Met het paasweekend in het verschiet, krijg je alleen al door ernaar te kijken zin in zo’n blinkende nieuwe fiets.

“Ik moet echter constant ‘nee’ aan klanten verkopen,” vertelt eigenaresse Geeske Postma. “Je kunt wel een fiets bestellen, maar een nieuwe elektrische mountainbike heb je misschien over zo’n twee jaar in huis.”

Ook al plaatsen leveranciers de mooiste collecties op de website, de fietsen zijn momenteel niet of nauwelijks leverbaar. “Vanaf vorig najaar, toen het mountainbikeseizoen begon, hadden we nog twee mountainbikes in huis en die waren ook zomaar verkocht.” Toch werd 2020 goed afgesloten. De Kroon had nog een flinke voorraad fietsen staan en er was veel vraag naar. “Die vraag is dit jaar nog veel groter. We worden gebeld, geappt, gemaild en ga zo maar door. Niet alleen door mensen uit Bolsward en omstreken, maar uit het hele land. Maar er is nauwelijks aanbod.”

Tot twee jaar levertijd op een nieuwe elektrische mountainbike

Mountainbikes en racefietsen zijn er niet, e-bikes komen weer mondjesmaat binnen. “Ook dat geeft nog wel eens rare situaties. Laatst hadden we hier fietsen klaarstaan, maar mistten we de accu’s. Die zaten in een container op een schip dat drie weken ronddobberde in de haven van Rotterdam.” De meeste onderdelen moeten uit China, Korea en Taiwan komen. De fietsen worden dan in Polen en Tsjechië afgemonteerd. Die laatstgenoemde landen zitten nog midden in een lockdown. “Alle processen stagneren.”

‘Ik bestel alvast fietsen voor 2023’

Inmiddels komen de eerste bestelde e-bikes mondjesmaat binnen. “Bestelde de klant eerder een gewenste fiets, momenteel baseert de klant de keuze op wat er is. Bovendien heb ik inmiddels drie keer meer backorders uitstaan dan normaal omdat we flink vooruitbestellen. We werden door de leveranciers al tijden geleden gewaarschuwd dat dit eraan zat te komen en daar anticiperen we dan maar op. Er komen geen nieuwe collecties. De nieuwe modellen worden in 2022 en 2023 uitgeleverd. Zover plan ik nu vooruit.”

Of ze het nog wel ziet zitten? “Zeker wel! We zijn een familiebedrijf dat sinds 1932 bestaat. Dat geef je niet op. We blijven in oplossingen denken en Fred (eigenaar Fred de Kroon, red.) en ik zijn inmiddels op een andere manier gaan ondernemen. Nu het paasweekend eraan komt en de eerste zon zich heeft laten zien, wordt het drukker. Mensen komen op afspraak in de winkel en de werkplaats. Het is minder ‘eigen’ geworden omdat ik eerder gewoon in een drukke winkel stond waar je van alles ziet gebeuren. Nu moet je soms mensen weren en dat zit niet in je systeem. Maar we gaan gestaag door. We hebben dit redelijk kunnen voorzien en fietsen en mountainbikes achtergehouden om te kunnen verhuren. Als we dat hadden laten gaan, waren die ook verkocht, maar dat wilden we niet. Daarnaast verhuren we ook supboards. We hebben hier binnenkort aan aparte website voor. Mensen kunnen online een fiets boeken, direct online betalen en de fiets wordt op locatie geleverd. We zijn dus onze prioriteiten gaan verleggen.”

Rijwielhandel De Kroon
Dijkstraat 8, 8701 KB Bolsward
0515-572404
info@rijwielhandeldekroon.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.