Reve yn Fryslân

Reve yn Fryslân laat zien hoe de Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006), tot 1972 Gerard Kornelis van het Reve, deel werd van ‘ ’t mienskip’ van het Friese terpdorpje Greonterp.

Een kleine, katholieke enclave en van oudsher besloten gemeenschap waar in 1964 een onconventionele Amsterdammer komt wonen. Wat voor wederzijdse contacten ontstaan er tussen deze al beroemde vreemde­ling, zijn partners Willem van Albada (Teigetje) en Hendrik van Manen (Woelrat) en de dorpsbewoners? Wat hoopt de schrijver in dit afgelegen oord te vinden? En hoe reageren de dorpsbewoners op deze kleurrijke kunstenaar met in zijn kielzog een stoet aan kleurrijke gasten? Al deze vragen worden beantwoord in dit project dat stand is gekomen dankzij huidige bewoners van de iepen mienskip Greonterp.

Aan de weg naar Greonterp hebben de bewoners van het dorp in de zomer van1965 Gerard op een hek kunnen zien zitten met alleen schoenen, sokken en een korte broek aan poserend voor de camera van Teigetje. In een brief aan zijn zusje Nine schrijft Gerard in 1964 over Greonterp: “Het is er een oase van rust en vriendelijkheid, de bevolking is heel vriendelijk en het ligt op 2 km. van de  OudegaasterBrekken. (…) Er is daar behalve soms wat boerendochters niemand om te zwemmen, want je moet door twee weilanden lopen van een boer die dat best vindt.”

Dat past niet op een Fries huis

Gerard houdt van metselen en stopt veel energie in de reparatie van de linker zijmuur van Huize Het Gras. Het cement maakt hij ook zelf. Reparaties, metselwerk en autotochtjes zijn voor hem brood­nodige ontspanning. Wanneer Woelrat in 1969 bij Gerard en Tijger intrekt, schildert hij het hele huis van binnen en van buiten in wagengroen. Wanneer het zo goed als kaar is en buurman Douwe Lolkema langsfietst, stapt hij af en luidt zijn commentaar: ‘Deadse kleur. Dat past niet op een Fries huis. Het hoort gebroken wit te zijn.’ Maar volgens Gerard waren ten tijde van koning Radboud de derde, toen Friesland nog een onafhankelijk koninkrijk was, alle huizen uitsluitend groen. Daar kan de buurman wel om lachen.

 

De foto van Reve op het hek en de metselende Reve zijn 2 van de 6 foto’s die nu in levensgroot formaat te zien zijn. Ze zijn neergezet op exact dezelfde  plaats waar ze indertijd gemaakt zijn en maken deel uit van de wandel-fietsroute.

De wandel-fietsroute Niet tobben! Moedig voorwaarts! voert langs de belangrijkste plekken waar Gerard Reve een rol speelde gedurende de bijna zeven jaar dat hij in Greonterp woonde (1964-1971). De route start in de klokkentoren, maar kan ook op elk ander punt worden gestart (zie de plattegrond).

Authentieke filmbeelden en geluidsfragmenten uit 1964 en 1971.

In de kleinste expositieruimte van Friesland, de klokkentoren in Greonterp, zijn beelden te zien en unieke geluidsopnames te beluisteren. Dorpsbewoners vertellen over hun persoonlijke herinneringen aan Gerard Reve maar ook de schrijver zelf is te zien en te horen.

 

Taalgebruik

Gerard Reve staat bekend om zijn unieke taalgebruik en vaak hilarische, maar soms al te ware, levensspreuken. De titel van de wandelroute is er één van. En wat wil het geval? Er is een serie ansichtkaarten ontworpen met een aantal van Gerards wijsheden. Ze zijn te koop in de Klokkentoren in Greonterp en bij Café Freonskip in Blauwhuis.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.