RES MB1 na zinderend duel kampioen

Waar het voor de meeste teams reeds winterstop is moest RES MB1 nog een uitgestelde wedstrijd spelen. Een wedstijd die er om deed want de tegenstander (AVC) stond op twee punten achterstand en kon bij winst het kampioenschap voor de neus van de meiden van RES wegkapen.

Het weer zorgde ervoor dat de wedstrijd werd gespeeld op het kunstgrasveld. Vooraf was duidelijk dat het geen eenvoudige partij zou worden. AVC was in de uitwedstrijd sterker maar kon dat niet in resultaat omzetten. De wedstrijd eindigde toen in een 1-1 gelijkspel. Er stond dus behoorlijk wat spanning op deze kampioenswedstrijd. Prachtig om te zien dat er zoveel publiek was komen kijken. Veel meiden en senioren uit de vouwenteams van RES en SC Bolsward kwamen de meiden aanmoedigen. Ook vanuit Sexbierum, de thuishaven van AVC, was er een grote opkomst.

RES won de toss en besloot, gezien de harde wind over het veld, eerst voor het windvoordeel te kiezen. AVC zette RES meteen onder druk. Het gevaar van de zijde van RES kwam vooral uit counters. In een van die counters wist spits Laura Quarré drie tegenstanders op snelheid te passeren en de keeper kansloos te laten. RES kwam op 1-0 voorsprong en het gejuich in en langs het veld was passend bij een echt kampioensduel. Het gevaar kwam bij RES vanaf de flanken. Enkele keren kwam de bal vanaf de achterlijn voor het doel van de keeper van AVC maar tot een uitloop van de score kwam het niet. AVC was aanvallend dreigend. Keeper Ilse de Jong werd nog verrast met een hoog schot, maar de lat zorgde ervoor dat de meiden met een stand van 1-0 de rust ingingen.

Na de rust was het windvoordeel aan AVC en dat was meteen te merken. Bovendien waren de meiden van AVC vastberaden het kampioenschap mee naar huis te nemen. RES kreeg het moeilijk waardoor de tweede helft vooral het karakter kreeg van ‘overleven’. Toch was het windvoordeel ook merkbaar een nadeel want op het snelle kunstgrasveld verloor AVC veelvuldig de bal over de zij- of achterlijn. Tot aanvallen van RES kwam het nauwelijks, het verdedigingsblok moest alle energie steken in het blokken van aanvallen. Plotsklaps, maar niet geheel onverwacht, kwam de 1-1 dan toch. Met nog een half uur te spelen en een allesbepalend doelpunt werd het een zinderend slot. RES raakte moegestreden waardoor de spitsen van AVC enkele keren gevaarlijk op doel konden schieten. Ballen gingen naast of werden met gevaar voor eigen leven gestopt. In de laatste tien minuten ebde ook de energie bij AVC weg en kreeg RES weer meer ruimte. Tot een serieuze kans kwam het echter niet. Voor spelers en publiek bleef het tot het laatst ‘billenknijpen’. Bevrijdend was het laatste fluitsignaal van scheidrechter Oeke Brouwer. Het was gedaan, het kampioenschap was binnen! De euforie was dan ook groot.

Een bijzondere prestatie van de meiden van RES en hun coach Robert Tienstra en trainer Richard Jorna omdat tussen de B-junioren ook zes C-junioren zitten. In een competitieve poule met overwegend lastige duels was een kampioenschap zeker geen bekeken zaak. Na de winterstop gaan de meiden van RES het een klasse hogerop zoeken. De huldiging is samen met de andere kampioensteams tijdens de nieuwjaarsreceptie op 4 januari.