Rentex Floron krijgt een boete van €2,3 miljoen

Rentex Floron heeft een hoge boete gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De Nma heeft Rentex Floron beboet wegens kartelvorming en moet € 2,3 miljoen betalen.

Het Bolswarder bedrijf is het grootste zelfstandige wasserijbedrijf van Nederland. Zij ontkennen dat er sprake is van kartelvorming en dat alles waarvan ze beschuldigd worden binnen de regels vallen. Op hun website staat de volgende verklaring te lezen:  Rentex Floron ontkent ten stelligste de beschuldiging van de NMa over het overtreden van de Mededingingswet.

De NMa beschuldigt Rentex Floron ervan dat zij samen tot 1 december 2009 met branchegenoten Rentex Awé, CLF (CleanLeaseFortex) en Rentex Dieben binnen de Rentexformule de mededinging heeft beperkt. Rentex Floron is er ten volle van overtuigd onschuldig te zijn en zal dan ook in beroep gaan tegen de uitspraak. In maart 2010 startte de NMa het onderzoek. Rentex Floron heeft van begin af aan volledig meegewerkt aan het onderzoek. Alle mogelijke documenten zijn aan de NMa overhandigd en de geïnterviewde medewerkers hebben volledig openheid gegeven. Het belangrijkste argument van Rentex Floron is dat zij met Rentex Awé, CLF en Rentex Dieben samenwerkten binnen de franchiseorganisatie Rentex Nederland. Binnen een franchiseorganisatie is rayonnering toegestaan, mits dit aan bepaalde vereisten voldoet. De Rentexformule voldeed aan die voorwaarden. Rentex Floron heeft de argumentatie van de NMa reeds bestudeerd. Het gaat om een wetstechnische kwestie betreffende rayonnering en niet over individuele klantverdeling. Rentex Floron bestrijdt dat klanten nadeel hebben ondervonden van de Rentexformule. Integendeel, klanten hebben mee kunnen profiteren van de ontwikkelingen die geïnitieerd en gestimuleerd werden door Rentex Nederland. De markt was en is sterk competitief. Rentex Floron opereert op deze markt in volle concurrentie met de andere aanbieders.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.