Regio Zuidwest Friesland minste schoolverlaters van Nederland

Steeds meer jongeren verlaten school met een diploma op zak. Het aantal voortijdig schoolverlaters in de regio Zuidwest Friesland is de afgelopen jaren fors gedaald.

Er waren het afgelopen schooljaar 146 scholieren die zonder diploma van school kwamen (1.1 %) in de regio Zuidwest Friesland. Het laagste percentage van Nederland. Wethouder Gea Akkerman “Dat we landelijk het beste resultaat hebben is echt fantastisch. Dit willen we natuurlijk zo houden en nog verder omlaag brengen. Daarom blijven we nauw samenwerken met het onderwijs en proberen wij elke schoolverlater binnen boord te houden.”

Gerichte aanpak met voortgezet en middelbaar onderwijs
De afdelingen leerplicht en RMC van de gemeenten Súdwest-Fryslân, Littenseradiel en De Fryske Marren werken samen met het Voortgezet en Middelbaar Beroeps Onderwijs. Wethouder Marja Reijndorp van de gemeente Littenseradiel: “De cijfers laten zien dat de inzet van onze afdelingen Leerplicht en RMC en de samenwerking met het voortgezet en middelbaar onderwijs hun effect hebben. Ik ben heel trots op dit resultaat.”
We begeleiden verschillende groepen jongeren, zoals jongeren zonder diploma bij de overstap van voortgezet onderwijs naar MBO niveau 1, leerplichtige jongeren die niet naar school gaan en 18-plussers. Met het project Zuidwest Friesland On Stage laten we jongeren op het Voortgezet Onderwijs kennis maken met de verschillende beroepen en een netwerk opbouwen met het bedrijfsleven. Het afmaken van een studie hangt namelijk nauw samen met het maken van een juiste beroepskeuze.

Wethouder Frans Veltman – gemeente De Fryske Marren “Wij vinden het erg belangrijk dat zo veel mogelijk jongeren in onze gemeenten gemotiveerd en met een diploma van school gaan. Een startkwalificatie geeft ze veel meer kansen op de arbeidsmarkt.” Een startkwalificatie is een havo- of vwo diploma of minimaal een mbo-diploma niveau 2. Van de jongeren mét een startkwalificatie heeft na één jaar 72% een baan, van de jongeren zonder startkwalificatie is dat 42%.

[pro_ad_display_adzone id=”11964″ cookie=”1″]

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.