Regen teistert 25e editie van Parodialoop

Lieuwe Palstra uit Bolsward op de 11,5 kilometer en Bert Ausma uit Marum op de 7,4 kilometer kroonden zich zondag tot winnaars van de 25e editie van de Parodialoop.

Bij de dames kwamen Grietje Ouderkerken uit Bolsward en Bernardine de Vries uit Parrega in koude en regenachtige omstandigheden als eersten over de streep in Tjerkwerd.

De Parodialoop beleefde zondag haar 25e editie. Een goed moment om bij wijze van experiment een tweede parcours van 11,5 kilometer toe te voegen aan de loop, zo vond het bestuur van de organiserende Iisklup Tsjerkwert. Het toevoegen van een langere afstand was een wens die al langer leeft bij veel lopers. Zo kwam het dat er naast het traditionele rondje over Tjerkwerd-Parrega-Dedgum-Tjerkwerd voor het eerst ook een langere route werd gelopen: Tjerkwerd-Parrega-Greonterp-Blauwhuis-Tjerkwerd.

Lieuwe Palstra voltooide deze 11,5 kilometer in een tijd van 45 minuten en 40 seconden. Bauke Draijer uit Blauwhuis werd tweede in 47.50. De derde plek was voor Durk Tigchelaar uit Achlum in 49.33. Grietje Ouderkerken uit Bolsward won bij de dames in 1 uur, 2 minuten en 22 seconden. De tweede plek was voor Matty Feenstra uit Winsum, in en tijd van 1.03,49. De derde plek was voor Geertje Bakker uit Tjerkwerd in 1.05,39. Kees Bekema uit Bolsward was de snelste bij de jeugd in en tijd van 1.05.42.

Op de 7,4 kilometer won Bert Ausma uit Marum in 30,12. Tweede werd Hendrik Falkena uit Ysbrechtum in 32.00. De derde plaats was voor Siebolt Haijtema uit Workum in 32.38. Bij de vrouwen won Bernardine de Vries uit Parrega in 36,51, gevolgd door Hotske Burghgraef in 46.14 en Helena Zijsling in 48,12. Jimte Draaisma uit Bolsward en Naomi Feenstra uit Tjerkwerd wonnen bij de jeugd op de 7,4 kilometer in respectievelijk 37.47 en 39.07. De snelste Tjerkwerders op de 11,5 kilometer waren Seakle Witteveen en Geertje Bakker. Op de 7,4 kilometer waren dat Auke Walsma en Naomi Feenstra. Bij de Kidsrun, die vooraf ging aan de Parodialoop, wonnen Jari en Jiri Heppener uit Bolsward.

Voor de organisatie was het ietwat teleurstellend dat er verdeeld over twee afstanden ‘slechts’ 47 deelnemers aan de start verschenen. Vorig jaar was er maar één afstand en toen meldden zich 80 deelnemers. Ongetwijfeld speelde het koude en regenachtige weer hierin een rol. Een bijzonder moment was zondag het eerbetoon aan de onlangs overleden Jaap van Lingen, de man die vrijwel vanaf het begin nauw betrokken was bij de organisatie van de Parodialoop. De wisselbeker voor de snelste Tjerkwerder in de loop heet voortaan de Jaap van Lingen Wisselbokaal.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.