Reden voor een feest!

In deze week hadden we de kortste dag van het jaar. Vanaf nu begint het licht het weer te winnen van de duisternis en worden de dagen langer. Wat past er dan mooier om dit weekend het kerstfeest te vieren.

Velen van ons vieren het kerstfeest en doen dat door gezelligheid, feesten en samen te eten. Het geeft een ‘feel good’ moment in deze donkere en koude dagen. Verschillende mensen staan stil bij hen die gemist worden. Ook het denken aan de medemens, die het niet zo goed heeft als wij, wordt algemeen tot de kerstgedachte gerekend.

Hoe goed het ook voelt om zo kerst te vieren, wij zouden wel degelijk wat missen als dit het enige zou zijn. Normaal is een diploma of een verjaardag een reden voor een feest, maar wat is de reden voor ons om kerstfeest te vieren?

Het woord ‘kerstfeest’ is een verbastering van het ‘Christus feest’. Het is een Christus feest omdat wij vieren dat Christus is geboren. Velen weten wel dat het feest te maken heeft met de geboorte van Christus, maar als men niet weet wie Christus is, dan is het nog niet echt duidelijk waarom duizenden mensen dit vieren.

Het verhaal rondom de geboorte van Christus is geromantiseerd en daardoor wordt de werkelijke betekenis wel eens vergeten, helaas. We zijn vaak begaan met Jozef en Maria die geen plaats kregen in de herberg en daarom hun kindje in doeken wikkelden en in een kribbe legden. Maar hoe bijzonder dit verhaal ook is, het is geen reden om zo’n geboorte te gaan vieren als het hier bij blijft.

De reden van het feest wordt pas duidelijk als men begrijpt wie Christus is en waarom Zijn komst zo speciaal was. Christus betekent eigenlijk ‘gezalfde’ en dat wijst erop dat God Hem op een hoge positie plaatste. Dat juist Jezus deze titel mocht dragen betekende dat Hij zeer speciaal was. Hij was degene waarover al veel voorzeggingen waren gedaan. Opeens was het zover.De gezalfde van God werd geboren. Dat is ook de reden dat het nieuws van zijn geboorte niet onopgemerkt is gebleven.

 Door de geboorte van Jezus liet God Zijn liefde voor ons mensen zien. Juist van Jezus was voorzegd dat Hij zou komen om de mensen te redden en dat heeft Hij ook gedaan. Hij heeft de weg geopend voor jou en voor mij om weer in een levende relatie te staan met God de Vader. Dat is dan ook de werkelijke reden om een groot feest te vieren, want onze Redder is geboren en Hij heeft ons gered.

Ik hoop dat jullie fijne feestdagen mogen hebben en dat jullie ook een moment stil mogen staan bij dat kleine kindje in de kribbe dat ook kwam om jou te redden.

Gerke Boersma
Petra gemeente Bolsward

Wilt u reageren, dan kan dat via de mail

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.