Rechtbank: Bolswarder met bijl in de auto wilde vrouw ombrengen

LEEUWARDEN/BOLSWARD – De Bolswarder (60) die op 30 januari met een bijl in de auto op weg was naar zijn echtgenote, hoeft niet terug naar de gevangenis. De Leeuwarder rechtbank veroordeelde de man donderdag tot een celstraf gelijk aan het voorarrest -38 dagen- en 327 dagen voorwaardelijk. Die straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

In tegenstelling tot wat de verdachte beweerde, gaat de rechtbank er wel degelijk van uit dat de man op weg was naar het werk van zijn echtgenote in Heerenveen om haar om het leven te brengen. De bijl noemde de rechtbank ‘een moordmiddel’. De Bolswarder zei zelf dat het een schreeuw om hulp was, hij had gezegd dat hij wilde forceren dat hij hulp zou krijgen. Hij werd vlak voor Heerenveen door de politie van de weg gehaald.

De rechtbank acht ook bewezen dat hij geprobeerd heeft zijn echtgenote van de weg te rijden en dat hij haar via Whatsapp heeft bedreigd. De man kon niet verkroppen dat er een eind kwam aan een relatie die 30 jaar had geduurd. Hij kampt met geheugenproblemen en hij heeft moeite zijn emoties en agressie te beheersen. Nadat hij ruim een maand heeft vastgezeten werd hij opgenomen in de forensisch psychiatrische kliniek in Franeker.

Als die behandeling is afgelopen, gaat hij een ambulant behandelingstraject in en krijgt hij woonbegeleiding. Gedurende de proeftijd, door de rechtbank vastgesteld op drie jaar, mag de Bolswarder op geen enkele wijze contact zoeken met zijn vrouw. Dat mag alleen als het gaat om het afwikkelen van de echtscheiding, maar dan wel via zijn advocaat en in overleg met de reclassering.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.