Raad Súdwest-Fryslân neemt intrek in nieuw Bestjoershûs

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân heeft zijn nieuwe onderkomen. Het ‘Bestjoershûs’ in de Marktstraat in Sneek, in het centrum van de stad, is woensdag officieel in gebruik genomen.

Waarnemend burgemeester Magda Berndsen verrichtte de openingshandeling samen met Djoke de Jong, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Mevrouw De Jong (PvdA) is het langst zittende raadslid van Súdwest-Fryslân (sinds 1998).

“Een nieuw bestuur, een nieuwe gemeenteraad en een nieuw huis, op een centrale plek middenin de historische stad. Zichtbaar en toegankelijk, dat kan geen toeval zijn”, zei burgemeester Berndsen tegen de gemeenteraad. “Want we vragen met z’n allen nogal wat van u. Inwoners trekken aan u, net zoals ondernemers, verenigingen, organisaties, het college van burgemeester en wethouders en de gemeentelijke organisatie. Het volk vertegenwoordigen is een hels karwei: je moet veel doen, van alles kunnen en nog meer weten.”

Met de ingebruikname van het ‘Bestjoershûs’ heeft het gebouw zijn oorspronkelijke functie terug. In 1864 is het pand gebouwd als raadhuis van Wymbritseradeel. Door de gemeentelijke herindeling van 1984 werd het overbodig. Wymbritseradeel fuseerde met de stad IJlst tot Wymbritseradiel. Aan de Stadslaan in IJlst werd een nieuw gemeentehuis gebouwd. Het oude raadhuis in Sneek werd verkocht en deed een tijd lang dienst als bankgebouw.

Het pand stond alweer enkele jaren leeg toen Súdwest-Fryslân het in 2015 kocht met de bedoeling er de raadszaal en andere vergaderruimtes te realiseren. De verbouw – naar een plan van J.O.N.G. Architecten uit Lemmer – was een flinke opgave, vertelde projectleider Ko Smorenburg. “Het is een rijksmonument waarmee we gepast moesten omgaan.”

Vooral het inpassen van de raadszaal was lastig. De raad van het vroegere Wymbritseradeel telde 15 leden, inclusief 2 wethouders. De huidige gemeenteraad van Súdwest-Fryslân bestaat uit 37 personen, exclusief 5 wethouders. Uiteindelijk is na goede discussies met de raad voor het Cultureel Erfgoed een groot deel van de bovenverdieping als raadszaal ingericht.

Onvermijdelijk was dat enkele muren verdwenen. Tegelijkertijd zijn oude elementen bewaard gebleven of zelfs teruggehaald, achter de verlaagde plafonnetjes die de bank erin had gezet. Ook een muurschildering uit 1955 (een voorstelling van het Friese platteland) is behouden.

Aan de buitenkant is het gebouw weer geschilderd in de kleuren van 1864. De meeste houten onderdelen zijn afgewerkt met zandgeel en groen, terwijl ook zandbruin en bruingrijs zijn gebruikt.

De verbouwing – globale kosten (inclusief inrichting) circa 1,5 miljoen euro – is gerealiseerd door aannemer Bouwcollectief Sneek in combinatie met Bouwbedrijf Van der Meer Sneek, in samenwerking met een groot aantal lokale en regionale bedrijven.

Open huis
De eerste officiële vergadering is op dinsdag 13 februari, als de leden van de commissie Doarp, Stêd en Omkriten er bijeen zijn. De eerste vergadering van de gemeenteraad is geagendeerd op donderdag 8 maart. Inwoners kunnen het Bestjoershûs bezichtigen tijdens het open huis op zaterdag 17 februari, tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags.

Herbestemming IJlst
Voor de herbestemming van het huidige gemeentehuis in IJlst riep de gemeente de hulp in van Stadsbelang IJlst. Dat raadpleegde de inwoners van de stad en adviseerde te kiezen voor een woonbestemming in combinatie met zorg. Het college gaat daarin mee. Het gemeentehuis in IJlst komt pas in de tweede helft van 2019 beschikbaar als Súdwest-Fryslân alle medewerkers centraal huisvest in Sneek. “Dit geeft ons nog de tijd om de plannen verder uit te werken”, zegt wethouder Gea Wielinga.“Tot die tijd houden we de handen vrij in de keuze met welke partij we dat het beste kunnen doen.”

Fotobijschrift:
Waarnemend burgemeester Magda Berndsen (rechts) onthult samen met Djoke de Jong (links), plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, het wapen van de gemeente. Het krijgt een plek boven de entree van het Bestjoershûs.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.