PvdA Súdwest-Fryslân wil opheldering over gaswinning Oppenhuizen.

De PvdA Súdwest-Fryslan wil morgenavond tijdens de raadsvergadering opheldering van het college wat betreft de voorgenomen gaswinning door het Harlinger Oil & Gas bedrijf bij Oppenhuizen.

Volgens informatie gaat het om ongeveer 500 miljoen kuub te winnen gas. Het bedrijf verwacht een daling van de bodem van 2 centimeter. De boring zal in de buurt zijn van woningen. Het gebeurt in een zogenaamde zachte bodem. Tijdens de aanleg van het aquaduct in de A7 zijn er door verzakking ook diverse woningen beschadigd rondom Oppenhuizen.

De PvdA wil weten of en wanneer het college op de hoogte was van de voorgenomen gasboring bij Oppenhuizen en waarom de raad nog niet is geïnformeerd. De partij wil ook weten of er onderhandelingen zijn gestart over het verwerven van gronden. Volgens dorpsbelang Oppenhuizen heeft de gemeente nog geen contact opgenomen en wil het college vragen wanneer dit te gaan doen. Volgens informatie zijn computermodellen van bodemdaling gaswinning niet meer betrouwbaar gezien het verleden van bodemdalingen, aldus woordvoerder Tonny de Vries. Ook wil men informatie of het college op de hoogte is dat het bedrijf voornemens is in de zeer nabije toekomst meer gas te willen winnen in Súdwest Fryslân.

De partij wil duidelijkheid of de provincie heeft besloten niet meer mee te willen werken aan booractiviteiten in onze provincie en hoe dit zich verhoudt met de plannen in Oppenhuizen en in de gemeente.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.