Prijsvraag voor basisscholen omtrent een klimaatbestendig schoolplein

Basisscholen in Súdwest-Fryslân kunnen binnenkort hun idee voor een groen, klimaatbestendig schoolplein indienen bij de gemeente. Zij maken kans op een geldbedrag van €10.000 waarmee ze direct na de zomervakantie hun schoolplein kunnen vergroenen. Scholen kunnen hun idee tot de meivakantie indienen. Voor de zomervakantie worden de winnaars bekend gemaakt.

Duurzame prijsvraag

In 2019 besloot Súdwest-Fryslân elke twee jaar een prijsvraag uit te zetten. Hierbij kunnen inwoners, scholen of lokale stichtingen kans maken op een mooie geldprijs om hun duurzaamheidsidee uit te voeren. In 2020 vond de eerste duurzaamheidsprijs plaats. Bij de tweede editie ligt de nadruk op klimaatadaptatie. Circa 60 basisscholen in Súdwest-Fryslân zijn uitgenodigd om mee te doen en strijden voor de hoofdprijs van €10.000,-. De tweede prijs is een waterwall (een soort speelvriendelijk regenwatersysteem). Een vijfkoppige, onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen op originaliteit en haalbaarheid.

Speelplezier op groener schoolplein

Veel schoolpleinen in Súdwest-Fryslân bestaan grotendeels uit tegels. Met oog op het klimaat hebben groene schoolpleinen de voorkeur. Speelplezier en klimaatbestendigheid zijn goed te combineren. De duurzaamheidsprijs zorgt voor een financiële stimulans om het schoolplein groener en klimaatvriendelijker te maken. Ook zorgt het voor meer kennis over klimaatadaptatie in de klas en op scholen. De gemeente trekt hiervoor samen op met Stichting Groen Doen en voorziet alle scholen direct van een les over klimaatadaptatie.

Inspiratieprijs

Omdat sommige scholen al een eind op weg zijn met vergroenen op het plein, is er ook een inspiratieprijs. De school die deze prijs in de wacht sleept, wint een workshop voor een groep kinderen. De winnaar dient ook als voorbeeld voor andere scholen.

Bron: gemeente Súdwest-Fryslân

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.