Praktijk verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

Deze week doen 469 leerlingen van 23 basisscholen in de gemeenten Súdwest-Fryslân en Littenseradiel mee aan het praktijkverkeersexamen .

Dit jaar is dat alweer voor de 25e keer. Hiervoor fietsen ze een route door Bolsward.

Route met moeilijke verkeerspunten
De leerlingen fietsen een route van ongeveer 20 minuten door de binnenstad van Bolsward en passeren daarbij onderweg een aantal controleposten, gesitueerd bij enkele moeilijke verkeerspunten. Er wordt onder andere gecontroleerd op het hand uitsteken, rechts fietsen, door rood licht fietsen, nonchalant gedrag, enzovoort. De controleposten worden bemand door vrijwillige ouders. In de hele week van de verkeersproef zijn er meer dan 50 vrijwilligers actief. De start en finish vindt plaats bij het Politiebureau te Bolsward aan de Hichtumerweg 17-19.

Fietscontrole
Voordat de proef kan worden afgelegd, wordt onder het toeziend oog van de politie, elke fiets gecontroleerd of deze voldoet aan de daarvoor geldende voorwaarden. Een fiets moet bijvoorbeeld een goede bel hebben, remmen, reflectie en goede banden. Na afloop ontvangen de leerlingen een kleine attentie.

Zwaar verkeer
De deelnemers aan de verkeersproef kunnen daar ook een presentatie bijwonen over zwaar verkeer. Dit is een relatief nieuw, maar zeker belangrijk onderdeel van verkeerseducatie. De ‘dode’ hoek komt aan de orde en waar kinderen op moeten letten als zij bij een vrachtwagen fietsen of lopen. De chauffeursvereniging Fryslân verzorgt deze presentatie.

Meer informatie
Deze verkeersproef is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Súdwest-Fryslân, Littenseradiel en de politie en is bedoeld voor de groepen 7 en 8. Op donderdag 16 april 2015 hebben deze leerlingen het (landelijk) theoretisch verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland gemaakt. De praktische verkeersproef is een vervolg hierop.

Bron www.littenseradiel.nl

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.