Portretten, strips en veel Bolsward op overzichtstentoonstelling Doeke Tolsma

 

Bolsward – Nog tot 29 juli is in de Doopsgezinde Kerk te Bolsward de grote overzichtstentoonstelling van de op 2 juli 2014 overleden Bolswarder kunstenaar Doeke Adam Tolsma (DAT) te zien.

Zaterdag werd deze expositie, in het bijzijn van veel belangstellenden, geopend door een van zijn oude muzikale vrienden Dirk Rietdijk uit Leeuwarden. De al 45 jaar geleden uit Bolsward vertrokken Rietdijk vond dat Tolsma ,een geheel eigen muzikale aanpak had, waarbij het muzikale gespetter er tamelijk ongecontroleerd aan toeging, maar dat zijn  tekenmatige expressie juist gekenmerkt werd door een geweldige precisie met een meticuleuze aanpak van portretten, strips en weergaven van Bolsward.’

Directe aanleiding voor deze overzichtsexpositie was een verzoek van Bolswards Historie om een artikel te schrijven over deze unieke Bolswarder kunstenaar. Bert Brinks, Lammert Mol, Kerst Postma en Dirk Rietdijk namen de organisatie op zich. Dankzij oproepen in de media en op social media wisten de vier nog heel veel werk van Tolsma te achterhalen.  In een logische opbouw, met een aparte Ottoloeres-hoek, krijgen de bezoekers een goed beeld van het vele werk van Tolsma.

Doeke A. Tolsma was allround, heeft als illustrator gewerkt, is Art Direktor geweest bij een reclame bureau in Groningen en heeft als vrij kunstenaar gewerkt, vooral als striptekenaar. Zo heeft hij zijn geliefde Bolsward in prachtige platen in beeld gebracht, vooral ook de authentieke binnenstad met natuurlijk de nodige humor en met vooral zijn onvoorstelbare fantasie. Zelf beschouwde Doeke zich, in een interview in 1975, als conceptueel kunstenaar, waarbij hij het primaat legde bij het idee en niet zozeer bij de uitvoering van dat idee.

*  Overzichtsexpositie Doeke A. Tolsma nog tot en met 29 juli in de Doopsgezinde kerk te Bolsward. Open: maandag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Foto Tonnie Siemonsma

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Related posts

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.