Pompen zijn uit bij het "Hochwaldwak"

Vermelden we gisteren nog dat wereldvrede door de vorst nabij kan zijn, vanavond was daar weinig van te merken op de Harlingerstraat. Boze buurtbewoners waren de fabriek van Hochwald binnen gegaan om te klagen dat Hochwald de pompen had aangezet die koelwater loosden in de Harlingervaart, de elfstedenroute.

De sfeer was grimmig want een aantal van de buurtbewoners hadden nog meegeholpen met het sneeuwvrij maken van het ijs.

Aan het einde van de middag was het mensen opgevallen dat er water in de vaart werd gepompt, er was zelfs een jongen door het ijs gezakt in de buurt van het wak. Een medewerker van Hochwald vertelde de buurtbewoners vertelde dat het hier niet ging om koelwater wat gebruikt was. De locatie wordt gebruikt als inlaadpunt voor koelwater. Op het moment dat er teveel water is voor de fabriek wordt dat automatisch terug gepompt op dezelfde locatie. Maar dat had wel tot gevolg dat het ijs in beweging kwam en behoorlijk kraakte. Ook kwam op sommige plekken water op het ijs. Nadat de medewerkers ter plaatse hadden bekeken wat het probleem was kon men op de fabriek de juiste pompen uitzetten

De buurtbewoners zijn niet echt gerustgesteld. Ze zijn bang dat het ijs door de stroming minder dik en daardoor minder stevig is geworden. Daarnaast is er een wak ontstaan van 5 bij 7 meter en ligt op zo’n 15 meter afstand van de route.  IJsmeester Van der Klis was in verband met de vergadering van vanavond nog niet op de hoogte gebracht. Of er daadwerkelijk schade is ontstaan aan het ijs is nog niet bekend. Inmiddels heeft de brandweer van Bolsward het wak afgezet.

(klik op foto voor groot formaat)

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.