Politie zet Enecotour Bolsward op stelten

Minister Opstelten heeft een kort onderhoud gehad met Christian Prudhomme waardoor de organisatie van de Tourstart in Utrecht opgelucht kan ademhalen.

Maar in Bolsward denkt men daar anders over. Nu de Tourdirectie overweegt de proloog en start van de eerste etappe in Utrecht weg te halen uit Nederland, haalt de politievakbond ACP bakzeil. De aangekondigde acties om tijdens de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk de reclamekaravaan te blokkeren en een verkeerscontrole op de Erasmusbrug in Rotterdam te houden gaan vermoedelijk niet door. Het is namelijk zo geregeld, wist Opstelten in te fluisteren, dat buitenlands grondgebied waar de Tour overheen rijdt, tijdelijk een stukje Frankrijk is. De gendarmerie heeft het dus voor het zeggen en Tourdirecteur Prudhomme heeft aangegeven dat de Franse politie alle middelen in mag zetten om de weg vrij te maken. De schrik zit er bij de politievakbond goed in.

Betrouwbare bronnen melden nu dat de acties zich daarom zullen verplaatsen naar de start van de Enecotour in Bolsward. Daar zal de politie meerijden in de reclamekaravaan, van waaruit doorgaans allerhande prullaria wordt uitgedeeld. De politie zal op die tiende augustus bonnen uitdelen. Met deze bonnen kan de ontvanger overtredingen tenietdoen.

Zo is er bijvoorbeeld een bon voor overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 50 km. per uur, rijden zonder licht, doorrijden na een ongeval, het negeren van een rood verkeerslicht, tegen de rijrichting ingaan op een rotonde en het overschrijden van een doorgetrokken streep. Ook zijn er bonnen waarmee een blaascontrole kan worden overgeslagen, welke naderhand ook in te ruilen zijn bij de afdeling urologie voor een controle van de blaas.

Voorts wordt gedacht aan een tegoedbon voor 25 km. spookrijden op een traject naar keuze. Ook wordt er een coupon uitgereikt waarmee men een half uur met zwaailicht mag rijden in een nader te bepalen stad. Voor een overval op een geldtransport dient men drie bonnen te verzamelen met daarop de tekst “Je geld of je leven”. Deze optie is een jaar geldig na afgifte. Ongelimiteerd links rijden zit er bij, één minuut proletarisch winkelen is ook mogelijk, evenals een kuub wildplassen.

Aangezien alle wielrenners als dopingspookrijders worden beschouwd, en dus als crimineel, zal de politie er op die dag ook op toe zien dat er geen renner ontsnapt. Mocht een coureur er toch in slagen het peloton te verlaten dan dient die een bon met het opschrift “spookrijden op een traject naar keuze” te kunnen tonen.

De organisatie in Bolsward verwacht erg veel publiek bij de start van de Enecotour en is derhalve enorm blij met het initiatief van de politie. Na het Heamiel, waarbij een Franse dansgroep op eigen houtje leven in de brouwerij bracht, staat Bolsward binnenkort dus wederom op stelten.

Door:
B. Oliekoek

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.