De afgelopen maanden heeft de gemeente met de drie musea en de bibliotheek in Bolsward gesproken over de nieuwe functie van het Stadhuis. “We zijn het erover eens: het Stadhuis moet weer dé ontmoetingsplek van Bolsward zijn”: Aldus de gemeente in het persbericht.
Een plek waar inwoners elkaar ontmoeten en inspireren. Een plek waar verhalen en thema’s over het historische stadhuis centraal staan en aandacht is voor het bijzondere dat Bolsward op cultureel gebied te bieden heeft. Daarnaast moet het Stad(s)huis hét startpunt voor de toerist zijn om Bolsward en omgeving verder te ontdekken. De provincie Fryslân heeft in het voorjaar geld toegezegd voor deze plannen. Súdwest-Fryslân vraagt nu om dat geld daadwerkelijk beschikbaar te stellen.
Het ontwerp ligt er in grote lijnen. De komende maanden werken bovenstaande partijen deze plannen verder uit. We onderzoeken hoe we het stad(s)huis het beste kunnen exploiteren. Hoe gaat de organisatie die het stad(s)huis gaat runnen eruit zien? “Samen werken we aan een nieuwe invulling waarmee we het prachtige stadhuis weer de allure terug geven dat het verdient. Een bruisende aantrekkelijke plek waarmee we Bolsward op de kaart zetten” zegt wethouder Mirjam Bakker.
Wat zijn de plannen?
De verhalen over het historische stadhuis en over het bijzondere van Bolsward staan in de plannen van het Stad(s)huis centraal. In het Stad(s)huis zijn straks verschillende activiteiten, zoals kleine theatervoorstellingen, lezingen en doen we aan educatie. Maar ook is er het gemeenteloket, kun je er trouwen, kun je boeken lenen, studeren, of gezellig een kop koffie drinken. Mirjam Bakker: “We vertellen er verhalen over Bolsward, over mensen die belangrijk zijn geweest voor de stad en bijzondere gebeurtenissen. Maar ook over de Friese taal, onze eigen cultuur. En dat doen we met moderne middelen.”
Verbouwing stadhuis
Om de plannen uit te kunnen voeren, moeten we het gebouw anders inrichten en vormgeven. De toegankelijkheid moet beter. Ruimtes worden zo ingericht dat ze voor meerdere functies geschikt zijn. Het monumentale karakter blijft hierbij uiteraard in stand. Bij de centrale ontmoetingsplek die het Stad(s)huis moet gaan worden mag ook een mooi plein niet ontbreken. Dit Raadhuisplein willen we ook opnieuw inrichten.
In 2017 bestaat het Stadhuis 400 jaar. In dat jaar willen we de deuren van het nieuwe stad(s)huis openen.