Woensdagavond was er een informatieavond voor de Bolswarders en belangstellenden over de plannen rondom het voormalige stadhuis van Bolsward.
Vorige week werd duidelijk dat de gemeente Súdwest-Fryslân meer tijd wil hebben om de plannen te kunnen uitvoeren en om daarmee in aanmerking te kunnen komen voor een provinciale subsidie van 1,5 miljoen euro. Hiervoor moest de gemeente wel in overleg gaan met de provincie want om de toegezegde subsidie krijgen moet het vernieuwde stad(s)huis op 31 december 2015 klaar zijn. Wethouder Mirjam Bakker van cultuur en cultureel erfgoed kon woensdagavond melden dat de eerste gesprekken met de provincie goed zijn verlopen.
De totale kosten voor het ver- en ombouwen van het oude gemeentehuis komen op bijna 4,3 miljoen euro. driekwart van dit bedrag wordt betaald door de gemeente zelf en de provincie. Voor het laatste miljoen is de gemeente op zoek naar subsidie verstrekkers en fondsen. Een bedrag waar Bakker voor wil gaan want het gehele college van burgemeesters en wethouders vinden dat de plannen voor het nieuwe stad(s)huis niet alleen belangrijk is voor Bolsward maar uiteindelijk ook voor de gehele gemeente. Mocht dat bedrag niet gehaald worden dan zullen de bestaande plannen versoberd worden.
Daniëlle Lokin is door de gemeente aangetrokken als kwartiermaakster om de samenvoeging van de drie musea’s te begeleiden en coördineren. Ze is momenteel directeur/conservator van Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden en was onder andere directeur van de gemeentemusea Delft, Stedelijk Museum Het Prinsenhof en Museum Lambert van Meerten.
In het stadshuis komen naast het burgerloket van de gemeente ook de bibliotheek, het Titus Brandsma museum en het Gysbert Japicxmuseum. Samen met de oudheidskamer moet het dan een huis vol verhalen worden. En dat het huis zijn plek, welke het altijd heeft gehad, weer kan opeisen. Waar men niet alleen tijdens kantooruren kan komen maar juist ook daarbuiten. De verschillende ruimtes, zoals de oude vleeskeuring, kunnen gebruikt worden voor lezingen of exposities en die moeten dan ook in de avond gebruikt worden
De bouw zal zich voornamelijk concentreren aan de kant van het Raadhuisplein en in de oude waag. In de voormalige waag zal een horeca bestemming komen. De oude wintertuin zal worden overkapt met een glazen pui. Hierin komt o.a. de ontvangstruimte en een loopbrug om de verschillende hoogteverschillen in het gebouw te overbruggen en daardoor rolstoel toegankelijk te maken. Ook zal er een lift in het gebouw komen.
In juli 2015 zal de gemeenteraad een besluit moeten nemen over de voorstellen van het college. Als deze goedgekeurd worden zal de bouw in september/oktober van start kunnen gaan. De gemeente gaat uit dat de verbouwing zo’n jaar in beslag zal gaan nemen. Het zou dan ruim op tijd klaar zijn voor de viering van het 400 jarig bestaan van het monumentale gebouw.
Op de foto-impressie is de achterzijde van het stadhuis te zien.