Plan Friese gemeenten voor extra geld Huishoudelijke Hulp

24 Friese gemeenten en betrokken zorgaanbieders hebben samen een plan ingediend bij staatssecretaris Van Rijn om extra geld te krijgen voor de huishoudelijke hulp; de zogenaamde huishoudelijke hulp toelage (HHT).

Het kabinet heeft in juli namelijk aangekondigd € 75 miljoen extra geld beschikbaar te stellen in 2015 en ook in 2016 om de vraag naar deze huishoudelijke hulp te stimuleren. Het doel hiervan is zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Inmiddels heeft het kabinet nog eens € 40 miljoen beschikbaar gesteld. De Friese gemeenten vragen voor hun plannen ruim € 11 miljoen.

Sjoerd Tolsma is naast wethouder van Súdwest-Fryslân ook portefeuillehouder Gezondheid en Welzijn namens de vereniging van Friese gemeenten. “Samen hebben we een plan gemaakt dat bijdraagt aan het behouden van werkgelegenheid bij de zorgaanbieders en het stimuleren van de vraag naar huishoudelijke hulp. Een plan met de mogelijkheid van lokale uitwerking en inkleuring, samen met de aanbieders. Ik ben ontzettend trots op de stevige samenwerking waar we als 24 Friese gemeenten op ingezet hebben, ik verwacht dat de staatssecretaris hier net zo over denkt.”

Himmelsjek
De gemeenten hebben onder andere het plan om een vouchersysteem in te voeren; in het Fries een Himmelsjek. Inwoners van Fryslân die nu of later gekort worden op de huishoudelijke hulp kunnen de zogenaamde Himmelsjeks kopen bij een zorgaanbieder. De sjeks kosten € 2,50 voor mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum en € 7,50 voor mensen met een inkomen tot modaal. Hogere inkomens worden verwezen naar de particuliere markt en betalen de hulp zelf. De Himmelsjeks zijn te verzilveren bij de Friese thuiszorgaanbieders die in de gemeente actief zijn. De gemeenten willen de Himmelsjek ook beschikbaar maken voor mantelzorgers. Hierdoor moet langdurige overbelasting van deze mensen tot het verleden gaan horen.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.