Piet Paulusma: een ikoon fan Fryslân is niet mear

HARLINGEN – Weerman Piet Paulusma is op 65-jarige leeftijd overleden. Met zijn overlijden verliest de provincie Fryslân en Omrop Fryslân een icoon. Het vertrouwde “we moatte moarn mar werris yn it waar sjen’, zal niet meer te horen zijn.

Ook bij de Omrop heerst verslagenheid. ,,Vanaf 1985 deed hij voor ons het weerbericht. Hij was een vaste waarde voor de Omrop die altijd paraat stond voor ons. Maar bovenal was hij een bijzonder fijne collega om mee samen te werken”, vertelt eindredacteur Sybren Terpstra, die jarenlang zijn vaste aanspreekpunt was binnen de Omrop.

Vanaf 1985 en geen dag verzaakt

Piet Paulusma begon in 1985 met het weerbericht op de radio. In 1994 kwam daar de televisie bij. In het begin presenteerde hij zijn weerbericht vanuit de studio, maar al snel ontstond het idee om het weer op locatie op te nemen.

Piet was niet alleen bekend in Fryslân maar ook daarbuiten genoot hij grote bekendheid. Dat kreeg hij met name tijdens de strenge winters van 1996 en 1997 als weerman van de Vereniging de Friesche Elf Steden. Piet voorspelde strenge vorst, terwijl de meeste weermannen juist een dooi inval verwachtten.

In de 36 jaar dat Piet weerman was bij de Omrop, heeft hij nooit verzaakt. In de eerste jaren had hij geen vervanger. Als hij vakantie had presenteerde hij het weer vanaf de camping. Later kreeg hij een vaste vervanger op de radio en sinds een paar jaar vervangt zijn dochter hem zo nu en dan voor tv. Toen hij weerman werd voor SBS6, was dat op zijn eigen voorwaarde dat hij ook vaste weerman kon blijven voor de Omrop.

Het weerbericht nam hij op talloze locaties in de provincie op. Zijn uitspraak ‘Oant moarn’ kent bijna iedereen in Nederland. Daarmee is hij ook een belangrijke promotor voor Fryslân gebleken. Hij zette zich daarnaast belangeloos in voor maatschappelijke organisaties, het onderwijs en evenementen. Hij was altijd bereid om mee te werken.

Piet heeft donderdag 17 maart het laatste weerbericht verzorgd voor de Omrop. Dat laat zien hoe trouw hij was aan zijn grote passie: het weer aan de Omrop en zijn publiek.

Foto (C): Wikipedia

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.