Paarse Vrijdag:Liefde is een feest voor iedereen

Vandaag stonden een aantal lessen van 4,5 en 6 VWO op het Marnecollege in het teken van Paarse Vrijdag.

De school had een oproep gedaan om vooral in het paars gekleed op school te komen om zo te laten zien dat ze oké zijn met elke gender of seksuele oriëntatie, want iedereen is welkom op het Marne college.

De 39 jarige Hilbrand Bonthuis kwam in deze les vertellen over zijn lange en moeizame verblijf in de kast. Op 11 jarige leeftijd ontdekt Hilbrand dat hij gevoelens had voor jongens in plaats van meisjes. Omdat het 25 jaar geleden lastig was om dat te vertellen kroop hij in de kast en hield de deurklink aan de binnenkant van die kast stevig vast, bang om ontdekt te worden. Iets wat hem goed afgaat totdat hij in de eerste weken van het voortgezet onderwijs een opmerking krijgt van een medeleerling, die vindt dat zijn loopje wel erg vrouwelijk is. Bang om ontdekt te worden begint Hilbrand te letten op zijn manier van lopen en zorgt ervoor dat de stappen groter worden, mannelijker vier jaar lang.

Ondanks zijn angst ontdekte niemand op school zijn grote geheim, hij was populair en had zelfs een aantal relaties met meisjes. Niet dat hij daar gelukkig van werd maar hij kon het goed gebruiken bij zijn acteerprestaties zoals hij het beschrijft:”Ik had een Oscar kunnen krijgen als beste mannelijke hoofdrol”.

Toch is er veel pijn en verdriet, op 14 jarige leeftijd overweegt hij zelfs uit het leven te stappen, hij stond dicht bij die stap maar uiteindelijk kiest hij voor het leven maar blijft in de kast. Maar hij durfde de deurklink los te laten. Hij krijgt een relatie met een jongen en voelt dat dit goed is maar de relatie blijft geheim.

Vanaf zijn 18e begint hij te overwegen om uit de kast te komen maar er blijft angst voor de opmerkingen en de grapjes over homo’s die hij hoort. Hij is bang dat de grapjes voortaan achter zijn rug worden verteld.

Op zijn 20e stapt Hilbrand uit de kast en vertelt de wereld zijn geheim. Zijn vader biedt hem zijn excuus aan en zet:”Sorry dat ik er niet voor je was”. Zijn moeder gaf aan dat ze het altijd al had gedacht.

Volgens Hilbrand heeft de jeugd van tegenwoordig het nog steeds lastig om uit de kast te komen want opmerkingen als homo en flikker klinken nog steeds door de gangen en doen de LHBTI jongeren nog steeds pijn en kunnen ervoor zorgen dat ze in de kast blijven en wellicht zelfmoord overwegen.

Hilbrand rekent uit dat van de 1400 leerlingen op het Marnecollege 140 LHBTI gevoelens hebben en 70 daarvan kunnen overwegen dat ze uit het leven willen stappen.

Hilbrand geeft de leerlingen huiswerk mee en vraagt de leerlingen te stoppen als ze op de gang het woord homo of flikker horen. Kijk om je heen en tel het aantal mensen die het hebben gehoord. Als het er meer dan 10 zijn, besef dan dat er eentje tussen zit voor wie die grappig bedoelde opmerking pijn kan doen.

De klas is stil tijdens zijn les en zichtbaar onder de indruk als ze de klas verlaten. Een enkele leerling komt speciaal naar hem toe om hem te bedanken voor zijn verhaal.

 

Share this article

Author

Bessie Cooper
Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.