Paars op je bord; de lekkerste aubergine gerechten

Het is een kleur die je niet zo vaak tegenkomt op je bord; paars. Daarom is het des te leuker om deze kleur wat vaker toe te voegen in je gerechten door te koken met aubergine. Inspiratie nodig voor een goed aubergine recept of geen idee hoe je dat vreemde paarse ding moet snijden? Lees dan gauw verder!

Paarse eierplant

De aubergine wordt ook wel ‘eierplant’ genoemd. Dat hebben we overgenomen uit het Engels, want daar wordt de aubergine ‘eggplant’ genoemd, omdat hij in het wild wel wat op een ei lijkt qua vorm. Net als paprika en tomaat hoort aubergine bij de nachtschadefamilie. Het is een vrucht die als groente gegeten wordt. In Italië doen ze dat regelmatig, gemiddeld namelijk wel zo’n tien kilo aubergine per jaar. In Nederland mag de aubergine best nog wat vaker op de borden verschijnen.

Kleurrijk én super gezond

De aubergine is niet alleen mooi paars gekleurd, maar ook nog eens supergezond! Het is dan ook niet zo gek dat deze paarse rakker favoriet is bij health freaks, vegetariërs en vegans. Hij zit namelijk stampvol vitamines en mineralen zoals magnesium en foliumzuur, maar is ook heel vezelrijk wat weer goed is voor de stoelgang. Over calorieën hoef je je geen zorgen te maken, wat dat zijn er niet veel en hij is ook nog eens geschikt voor een koolhydraatarm en glutenvrij dieet. Wist je trouwens dat de aubergine niet alleen paars is, maar ook wit of gestreept kan zijn?

Hoe snij je een aubergine

Voordat je überhaupt een mes erbij pakt moet je de aubergine eerst goed afspoelen onder de kraan. Daarna snij je de bovenkant (het deel waar de stengel zit) eraf en een klein plakje van de onderkant. Je kunt een aubergine zowel met als zonder schil eten. Wanneer je de schil laat zitten is de smaak van de aubergine iets bitterder. Wil je de schil eraf halen dat kun je dat het beste doen met een dunschiller zodat er niet teveel aubergine verloren gaat. Snij de aubergine daarna eerst door de helft zodat het een iets minder groot stuk is. Snij vervolgens de helften in plakken. Die plakken leg je op elkaar zodat je ze gemakkelijk in een keer in reepjes kunt snijden. Wil je blokjes dan snij je de reepjes ook nog een door in het gewenste formaat. Het voordeel van aubergine is overigens dat je alles kunt gebruiken. Dat betekent dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt hoe je de aubergine snijdt. In reepjes, ronde plakjes of blokjes; wat maar handig is voor het recept.

 

Aubergine op de barbecue

Wanneer je geen vleesliefhebber bent maar toch graag iets gezonds wilt eten tijdens een gezellige barbecue dan kun je jouw vegetarische burger opfleuren met gegrilde aubergine. Heel eenvoudig, maar wel heel voedzaam!

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen
2 aubergines
1 citroen
4 el olijfolie
1 el gedroogde oregano
verse peterselie
peper en zout

Keukenkwastje
Barbecue

Zo maak je het

Stap 1. Verwijder de bovenkant en onderkant van de aubergines en snijd de aubergines in de lengte in 8-10 dunne plakken.

Stap 2. Pers de citroen uit en meng het citroensap met 3/4 van de olie. Voeg daarna de gedroogde oregano toe. Bestrijk de aubergineplakken met het kwastje aan beide kanten met dit mengsel. Gril de aubergine ca. 3 min op de barbecue en keer ze halverwege een keer. Leg ze daarna op een plat bord of een platte schaal.

Stap 3. Snij de blaadjes van de peterselie fijn en strooi ze over de aubergine. Besprenkel met de rest van het citroenmengsel en breng daarna op smaak met peper en zout.

Aubergine uit de oven met lekker veel (vegan)kaas

Wil je eens een dagje zonder vlees doen maar wel die lekkere juicy bite ervaren? Dan is dit ovengerecht met aubergine een echte aanrader. Het staat niet binnen tien minuten op tafel, maar is zeker de moeite waard.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

2 grote aubergines
versgemalen zwarte peper en zeezout
5 eetlepels olijfolie
1 ui, in dunne plakjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
650 gram rijpe tomaten, gepeld en fijngehakt
snufje chiliflakes
1 theelepel fijne kristalsuiker
4 eetlepels gescheurd basilicumblad
1 bol buffelmozzarella
25 gram geraspte Parmezaanse kaas of (vegan) kaas naar keuze
4 eetlepels geroosterde pijnboompitten

Zo maak je het

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en schep met een lepeltje het vruchtvlees uit de schil, tot je rondom een 1/2 centimeter dikke laag vruchtvlees overhoudt.

Stap 2. Hak het vruchtvlees fijn, doe het in een zeef en strooi er een beetje zout over, zodat het bittere vocht eruit trekt.

Stap 3. Vet een bakplaat in en zet hier de aubergine bootjes op. Besprenkel ze met olijfolie en bak ze een vijftien minuten in de oven (of als ze nog te hard aanvoelen iets langer).

Stap 4. Verhit intussen de olijfolie in een pan, doe de ui en de knoflook erin en bak af en toe omscheppend tot de ui glazig is.

Stap 5. Voeg het uitgelekte auberginevruchtvlees, de tomaten, chilivlokken, suiker, zout en peper toe. Laat dit op een laag vuur pruttelen tot het een ingekookte saus is, ongeveer een half uurtje. Roer de gescheurde basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Stap 6. Vul de voorgegaarde halve aubergines met de saus en voeg de in stukjes gescheurde mozzarella toe. Bestrooi met de Parmezaanse kaas of (vegan) kaas naar keuze.

Stap 7. Zet ze terug in de oven en bak ze circa 30 minuten tot de aubergine in de schil gaar is en de vulling borrelt. Haal ze er dan uit en bestrooi ze dan met de geroosterde pijnboompitten.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.