Over vlag uitsteken en gek aansteken

Bij de redactie van TV Bolsward kwamen de afgelopen dagen weer verschillende vragen binnen over de vlaggen die op de toren van de Martinikerk en op het stadhuis hingen tijdens de Heamieldagen.

De gehele week wapperden de vlag met de pompeblêden op het stadhuis en tot en met vrijdag ook op de Martinikerktoren. De vraag was duidelijk en werd ons twee jaar geleden ook al gesteld. “Wêr is oose flag?”

De één zal zeggen waar maak je je druk om maar de meeste stemmen die wij hoorden waren toch echt dat het te zot voor woorden was dat de Bolswarder vlag niet kon wapperen.

Twee jaar geleden wapperde er ook geen Bolswarder vlag tijdens de Bolswarder feestdagen en dat zou in 2013 aangepast worden na klachten uit Bolsward en ook in Sneek. Want ook Sneek miste zijn stadsvlag tijdens de Sneekweek.

En dus wapperde “oose flag” wel op het stadhuis maar niet op de toren want daar was het arbotechnisch niet langer verantwoord om de vlag uit te steken.  Dat werd aangepast en nu het vlag uitsteken weer veilig is op de toren was het afwachten geblazen maar dit jaar wapperde er geen zwart gele vlag tijdens de Bolswarder Heamieldagen. Het vlaggenprotocol zou na 2012 zijn aangepast en er zou dus in ieder geval op één van de twee gemeentelijke “uitseekplaatsen” een Bolswarder vlag moeten wapperen. Maar op de laatste dag van de Heamiel wapperde er geen Bolswarder vlag, geen Friese vlag maar een Nederlandse vlag. Maar dat had te maken met de landelijke Veteranendag. Een landelijke feestdag gaat voor een plaatselijk feest als het op vlaggen aankomt.

Overigens bleek aan het einde van de dag dat de vlag zich had vast gewapperd in de windwijzer op de toren en op die manier was het binnenhalen van de vlag wat lastiger voor Johan Hoekstra.

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.