Oude foto's Bolsward bekijken

Sinds 20 juni is in Ons Gebouw op vrijdagmiddag het documentatiecentrum van stichting Bolsward Historie geopend voor belangstellenden.

 

In de ruimte op de begane grond zijn meer dan 5000 foto’s te bekijken van het oude Bolsward maar ook de wat recentere tijd. Zo is er een foto te bekijken uit 1860, genomen vanaf het stadhuis richting de oude katholieke kerk. De ruimte is ruim ingericht er zijn een aantal boekenkasten met boeken over Bolsward die aan de tafels beter bekeken kunnen. Maar ook heeft de stichting een aantal foto albums in haar bezit die te bekijken zijn. Daarnaast is één wand behangen met verschillende oude foto’s, welke alleen al voor veel kijkplezier zorgt.

Foto gemaakt bij de officiële opening van het centrum op 10 april j.l.

Maar het grootste deel van de foto’s zijn gedigitaliseerd en dus via de computer te bekijken. Zo neem ik op deze middag de tijd om me te verdiepen in de foto’s van mijn straat, De Grote en Kleine Dijlakker. In totaal zijn hier 305 foto’s van te bekijken met dus ook de oudste foto van Bolsward uit 1860. De foto’s laten zien dat er in de loop der jaren veel is veranderd. Zo staan op sommige foto’s veel bomen langs de grachten terwijl op foto’s van een aantal jaren later geen boom meer te zien is. Maar ook aan de gevels valt het nodige op. Zo waren de Grote en Kleine Dijlakker ook winkelstraten en waren hier verschillende bakkers en slagers te vinden. Maar ook waren er o.a. ook kruideniers, tapijt-, muziek- en schoen- winkels te vinden. Die winkelgevels zijn veelal verdwenen en soms is het ook even goed kijken waar precies de foto is gemaakt. Maar er is tijd genoeg voor, de vrijwilliger neemt alle tijd en kijkt net zo geïnteresseerd mee met de oude plaatjes.

Het is dus zeker de moeite waard om het documentatie centrum te bezoeken. Dat kan dus iedere vrijdagmiddag van 14 tot 17 uur. Ook als u oude foto’s heeft van Bolsward waarvan u vermoedt dat Bolsward Historie die nog niet heeft. Ze willen hem graag digitaliseren zodat zij hem kunnen toevoegen aan hun archief.

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.